harrimakipetaja

Jyrki Kataisen hallituksen uudenvuodenlupaus

Vuodet eivät ole veljeksiä. Vuoden 2009 maaliskuussa kokoomuksen puheenjohtaja silloinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen piti vauhdikkaan puheen kokoomuksen järjestöväen koulutus- ja tapaamispäivän yhteydessä Hämeenlinnassa. Katainen toisti monta kertaa puheensa aikana sanaa ”fantastinen”. Tällä sanalla hän kuvasi muun muassa elvytystoimenpiteiden kokonaisuutta. Puheessaan Katainen myös puolusti veronkevennyksiä ja Matti Vanhasen hallituksen epäonnistunutta eläkeiän nostopäätöstä. Hän sanoi pitävänsä hyvänä, että hallitus nosti eläkeasian esille.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen saatiin pitkien neuvottelujen lopputuloksena syntymään pääministeri Jyrki Kataisen kuuden puolueen hallitus. Kataisen hallituksen nimeksi sopii hyvin ”sekasotkuhallitus” syystä, että hallituksella ei ole yhteistä ideologista pohjaa. Lisäksi hallituksen ohjelma viritettiin epärealistisen ja ylitoiveikkaan talouskehityksen varaan. Sitä ei tullut, koska tuli ennakoitavissa ollut taloustaantuma, jonka merkit olivat näkyvissä jo hallituksen syntyhetkellä.

Vuoden 2013 alussa pääministeri Jyrki Kataisen tunnelma on kaikkea muuta kuin fantastinen. Valtio velkaantuu, budjetti on alijäämäinen, kilpailukyky heikkenee, vienti hiipuu, työpaikkoja siirtyy ulkomaille, työttömyys ei hellitä, kauppatase on kääntynyt alijäämäiseksi. Kataisen huolet voi ymmärtää. Kokoomus yrittää kertoa mitä pitäisi tehdä. Sdp sanoo mitä ei saa tehdä.

Sdp hävisi eduskuntavaalit ja myös viime syksyn kunnallisvaalit. Sen jälkeen puolueen kannatus on gallupeissa jatkanut laskuaan. Mitä nyt pitäisi tehdä? Sdp:n pitäisi jättää valtapoliittiset laskelmat sivummalle ja arvioida kriittisesti omia tavoitteitaan ja vaalilupauksiaan. Voi myös kysyä mitä Sdp:n nykyjohto oikeasti on saanut aikaan viime vuosina?

Ennen vuoden 2008 kunnallisvaaleja Sdp lupasi puoluekokouksensa julkilausumassa lapsiperheille maksutonta päivähoitoa. Vuoden 2011 eduskuntavaalikampanjassa Sdp lupasi, että arvonlisävero ei nouse. Kumpikaan näistä vaalilupauksista ei ole toteutunut. Kataisen hallituksessa Sdp:llä oli tavoitteena rahoitusmarkkinaveron säätäminen ja hoitajamitoituksen saaminen vanhuspalvelulakiin. Nämäkään tavoitteet eivät toteutuneet.

Hallituspuolueena Sdp kantaa suuren poliittisen vastuun Turun telakan laivatilauksen menetyksestä. Laivatilauksessa hallituksen olisi kannattanut pyytää konsulttiapua Paavo Lipposelta, joka on vuosina 2008-2009 toiminut Nord Stream yhtiön kaasuputkikonsulttina. Lipposen Paavon oman arvon tunnolle olisi ollut käyttöä. Vielä ennen presidentinvaalia Paavo Lipponen uhosi suurella suulla, että hän puhuu vaikka Kiinan keisarille. En sano Lipposesta sen enempää, mutta voin mielessäni nähdä minkälainen meteli olisi noussut eduskunnassa ja lehtien palstoilla, jos vastaavanlainen laivatilaus olisi menetetty keskustalaisen pääministerin aikana.

Hallitus joutuu tekemään kipeitä päätöksiä vuoden 2013 aikana. Vuoden vaihtuessa myös annetaan uudenvuodenlupauksia. Omassa uudenvuodenlupauksessaan Kataisen hallitus varmaankin lupaa tervehdyttää Suomen talouden. Kansalaisia kiinnostaa tietää miten se tehdään? Mitä veroja korotetaan, mistä leikataan ja nouseeko eläkeikä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jorma Kassinen

Kokoomuksen puoluekokoushan äänesti sen puolesta että pakkoruotsi poistettaisiin.
Mutta se nyt vain ei ollut se mitä puolueen johto oli rahoittajien kanssa sopinut.

Lisäksi on luvattu että työn verotusta ei kiristetä.
On tainnut tulla luvattua että pienet pääomatulot olisivat verovapaita.
Sari Sairaanhoitajalle luvattiin lisää palkkaa vaikka rahaa ei olisi ollut yhtään.

Kertakaikkiaan aivan turha puolue tämä Kokoomus.
Se ajaa lähinnä suuryritysten osakkeenomistajien etua.
Ja ne osakkeenomistajathan eivät valitettavasti ole suomalaisia tai nekin jotka ovat eivät tänne veroja maksa.

Ikävää että isänmaallisesta puolueesta on tullut tuollainen häpeäpilkku.

Toimituksen poiminnat