harrimakipetaja

Menestys-Suomi ja Menetys-Suomi

Kataisen hallitus ajaa kunta- ja palvelurakenneuudistustaan härkäpäisesti eteenpäin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen varjolla hallitus haluaa rakentaa Suomeen suuria kuntia. Pienempien kuntien asukkaat pelkäävät lähipalveluiden loppumista. Pelko on aiheellinen. Hallitus haluaa jakaa Suomen hyvinvoivaan Menestys-Suomeen ja autioituvaan Menetys-Suomeen. Hallitus meinaa, että laitetaan Suomi kertarysäyksellä halki, poikki ja pinoon. Annetaan päätösvalta isännänvaltaa käyttäville suurkunnille ja litistetään pienet kunnat jyrän alle.

Päähallituspuolueiden Kokoomuksen ja SDP:n sisällä ja niiden välillä tunnelmaa kiristää kuntaministeri Henna Virkkusen (kok) kaavailemat  kuntien pakkoliitokset. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman väläytti Demokraatti-lehdessä (13.1) mahdollisuutta pakkoliitospykälän uudelleenarviointiin. Myös vaalitappion pelko herkistää mieltä ja erityisesti demarien porukoissa puhutaan puheenjohtajan vaihtamisesta.

Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen puhuivat ennen vaaleja pakkoliitoksia vastaan. Nyt hallitus aikoo muuttaa kuntalakia niin, että isojen kaupunkiseutujen naapurikuntia voidaan pakottaa liitoksiin. Kuntaministeri Virkkunen kertoi asiasta Säätytalolla Helsingissä (10.1). Virkkunen vakuutti, että hallitus on yksimielisesti hankkeen takana. Viikkoa myöhemmin (17.1) hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä hyväksyi kokouksessaan pakkoliitokset mahdollistavan lakiluonnoksen.

Jutta Urpilainen on monta kertaa vakuuttanut, että SDP ei hyväksy pakkoliitoksia. Sen vuoksi Urpilainen nyt väläyttää pakkoliitosten sijasta seutuhallintoa Turulle ja Tampereelle (KP 19.1). Jää nähtäväksi onko Urpilaisen puhe vain demarikentän rauhoittelua, koska hallitus käytännössä hyväksyi pakkoliitokset jo syksyllä rakennepaketin yhteydessä. Pahat kielet kertovat, että kokoomus ja SDP tekivät vaihtokaupan. Kokoomuksen kuntaministeri saa sulan hattuunsa pakkoliitospykälästä. Vastalahjana SDP saa suuremman määrän lapsia kunnan päivähoitoon kun hallitus heikensi lasten kotihoidon tukea.

Kokoomus varmaankin pärjää paremmin näiden pakkoliitoskaavailujen kanssa, koska sen kannatuksesta lähes 40 prosenttia tulee pääkaupunkiseudun metropolialueelta, joka on taktisesti jätetty pakkoliitosten ulkopuolelle. Kiusallisessa välikädessä kokoomus kuitenkin on, koska SDP:n piiristä esitetään mahdollisuutta pakkoliitospykälän uudelleenarviointiin.

Keskusta esittää ratkaisuksi kotikunta-maakunta-mallia, vastustaa pakkoliitoksia ja puolustaa lähipalveluita. Hyvä niin. Hieman epäselväksi keskustan mallikin on jäänyt. Miten keskusta ratkaisee lähipalveluiden säilymisen? Nyt kunnan kannattaa viedä terveyspalvelut etäämmälle, koska se ei joudu maksamaan pidentyneistä matkoista mitään, koska potilas ja Kela maksavat kyydin. Löytyykö keskustan keinovalikoimasta sellainen uudistusratkaisu, että kuntien rahapussin vartijat rupeavat kannattamaan lähipalveluita?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat