harrimakipetaja

Pettääkö kokoomus metsänomistajat ?

Kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja kaavailee aivan uuden metsäveron eli ns. metsämaksun käyttöönottoa (Yle Satakunta 10.2.2014). Siksi joutuu kysymään kiristääkö Jyrki Kataisen kokoomusvetoinen hallitus toisen kerran metsänomistajien verotusta. Puun myyntitulon veronkorotuksen Kataisen hallitus on jo toteuttanut. Suoraan sanottuna Kataisen hallituksen linja on omituinen, koska se suosii omassa veropolitiikassaan ulkomaista kivihiiltä ja syrjii puuta.

Kataisen hallitus korotti yksityisen metsänomistajan puun myyntitulon veroa 28 prosentista 30 prosenttiin ja suuremmissa kaupoissa 32 prosenttiin. Siis kahden tai jopa neljän prosenttiyksikön veronkorotus. Nyt Sampsa Kataja vielä kaavailee metsämaan kiinteistöveroon rinnastettavissa olevaa metsämaksua, mikä johtaisi kaksoisverotukseen eli puun myyntiveroon ja pinta-alaveroon.

On hyvä kerrata, mitä mieltä eduskuntaryhmät olivat kiinteistöverosta ennen vaaleja. OP-Pohjola ryhmän maa- ja metsälehti (Kultajyvä 2/2011) tiedusteli vuoden 2011 eduskuntavaalien alla eduskuntaryhmien silloisilta puheenjohtajilta heidän näkemyksiään maa- ja metsätalouden kysymyksistä. Lehti teki kymmenen kysymystä ja kysyi muun muassa onko kiinteistövero syytä ulottaa koskemaan maatalous- ja metsätalousmaata. Kysymyksiin vastasivat Bjarne Kallis (kd.), Raimo Vistbacka (ps.), Annika Lapintie (vas.), Ville Niinistö (vihr.), Eero Heinäluoma (sd.), Timo Kalli (kesk.), Ulla Maija Videroos (r.) ja Pekka Ravi (kok.). Eduskuntaryhmien puheenjohtajista yksikään ei ennen vuoden 2011 vaaleja kannattanut kiinteistöveron ulottamista koskemaan maatalous- ja metsätalousmaata.

Ajatus metsämaan kiinteistöverosta ja metsämaksusta nousi keskusteluun vuoden 2013 alkupuolella. Helsingin Sanomien (HS 13.2.2013) uutisen mukaan ministeri Jan Vapaavuori (kok.) ehdotti metsäteollisuuden seminaarissa metsämaksua tai paluuta  metsän pinta-alaveroon. Siksi kysyin pääministeripuolue kokoomukselta neljän eri lehden mielipidesivulla helmikuussa 2013 seuraavan kysymyksen: Onko  kokoomus edelleen sitä mieltä, että kiinteistöveroa ja siihen rinnastettavia maksuja ei ole perusteltua ulottaa maatalous- ja metsätalousmaahan?

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelo vastasi minulle Keskipohjanmaa-lehdessä (KP 23.2.2013). Sankelo kertoi vastauksessaan, että on eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Arto Satosen kanssa ottanut kantaa metsämaan kiinteistöveroon. Sankelon mukaan (KP 23.2.2013) "metsätilamaksun ja pinta-alaveron vaikutuksia on selvitetty ja olemme vakuuttuneita, ettei markkinoiden toimivuutta pystytä parantamaan näillä keinoin."

Helmikuussa 2014 Janne Sankelo terävöittää kokoomuksen linjaa Maaseudun Tulevaisuudessa ja sanoo, että kokoomuksen linja metsäveroissa on entisellään eli puolue ei kannata metsämaksua tai muita metsän kiinteistöveron tyyppisiä pinta-alaveroja. Toivottavasti Sankelon sanaan voi luottaa. Kokoomus ottaa huonon suunnan tuleviin vaaleihin, jos se nyt kallistuu Katajan-Vapaavuoren linjalle ja näin tehdessään pettää suomalaiset metsänomistajat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Antti Jokinen

Tuttavapiirissäni on monia metsänomistajia. Jos ei muuta niin monet ovat jo nyt päättäneet olla äänestämättä Kokoomusta ensi vaaleissa tämän asian takia.

Pelkään pahinta, että jonkinlainen uusi ver metsälle tulee.

Toimituksen poiminnat