harrimakipetaja

Sipilän-Bernerin linja vie keskustalta äänet

Kuntavaalien tuloksesta muutama sana. Kannuksessa keskusta voitti, mikä ei yllättänyt. Ehdokashankinta onnistui. Vaaliveturit tekivät hyvää työtä. Joulukuun tieäänestyksestä alkanut nousuvire kesti vaaleihin asti. Voittajan on helppo hymyillä, mutta hymyt voivat vielä hyytyä kun siirrytään vaalien jälkeiseen arkitodellisuuteen. Vanhusten ateriapalvelun kylmä ruoka voi puhuttaa jatkossakin ja johtajan valinta varmasti, koska Kannuksen kaupunginjohtajan määräaikainen virkasuhde päättyy 2020.

Ennustin kolme päivää ennen kuntavaaleja keskustan fb-sivuilla koko maan tuloksen näin: kok. 20,5 sdp 19,1 kesk. 16,9 vihreät 12,2 ja PS 11,8 prosenttia. Vaalien todellinen tulos oli seuraava: kok. 20,7 sdp 19,4 kesk. 17,5 vihreät 12,5 ja PS 8,8 prosenttia. Neljän puolueen prosentit osuivat aika hyvin kohdalleen, mutta PS hävisi reilusti enemmän mitä ennustin.

Perussuomalaiset eivät säilytä asemaansa neljän suuren joukossa, jos puolueesta tulee pakolaisten vastaanottamista vastustava yhden asian liike. PS voi olla pakolaisvastainen puolue, mutta politiikkaan tarvitaan muutakin asiasisältöä. Timo Soinin tilalle valittavan uuden puheenjohtajan pitäisi palauttaa puolue takaisin omille juurilleen. Enemmän pitäisi puhua unohdetusta kansasta ja pienituloisen ihmisen asiasta. Poliittisella keskikentällä on kasvutilaa PS:lle, koska nykykeskusta muistaa köyhän asian vain vaalipuheissa.

Keskustan kuntavaalitulos 17,5 % on erittäin huono. Puolueessa pitäisi nyt soittaa hälytyskelloja, ettei seuraavien eduskuntavaalien jälkeen tarvitse soittaa kuolinkelloja. Edellisten kuntavaalien aikana syksyllä 2012 keskusta oli nousukiidossa. Takana oli Paavo Väyrysen presidentinvaalikampanja. Väyrynen palautti keskustan äänestäjiksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa kadonneita kannattajia. Nykykeskusta on laskukiidossa sen vuoksi, että Suomessa tehdään keskustan johdolla maan historian kokoomuslaisinta politiikkaa.

Keskusta on puhunut sata vuotta pienituloisen kansanosan puolustamisesta. Keskusta sanoo olevansa perusturvapuolue. Santeri Alkio kääntyisi haudassaan jos tietäisi, että keskustajohtoinen Sipilän hallitus on leikannut kansaneläkettä. Suomen talous ei pelastu kansaneläkettä leikkaamalla. Eläkeliiton puheenjohtaja Eeva Kuuskoski kirjoitti asiasta Eläkeliiton lehdessä lokakuussa 2016, mutta keskustan kansanedustajat ovat olleet hiljaa.

Keskusta menetti vuoden 2017 kuntavaaleissa 175 000 ääntä kun tulosta verrataan vuoden 2015 eduskuntavaalien tulokseen. Menetetty äänimäärä on yli 30 kertaa Kannuksen väkiluku. Keskustan ministeriryhmässä alkiolainen ihmisyysaate on jäänyt oikeistoliberalismin jalkoihin. Keskustalle on tulossa murskatappio seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Vaikeapa on suhtautua vakavasti Keskustaan kaiken viime aikoina esilletulleen jälkeen. ( en siis puhu nyt legendaarisesta Kaikkosesta, nuorisosäätiöstä tai muista tunnetuista Keskustan kuuluisuuksista )

Jotenkin vaan on se katu-uskottavuus tosiaan näin tavan kansalaisen silmissä nyt Keskustalta kadonnut. Lienee lähtenyt Väyrysen mukana ?

Nämä keskustan ministerien tekemiset nousivat kirjoituksesi kautta mieleen ihan päällimäisinä. Osa näistä jutuista on varmaan jo historiaa ja reilusti selvitetty, mutta se ei silti poista sitä kuvaa, mikä mulle on Keskustan ministerien touhustamisesta muodostunut. Tämä kuva siintää silmissä todennäköisesti myös vaalipäivänä.

Esimerkkeinä: Sipilän esittämän sähköisen kutsun taloudelliset seuraukset, Sipilän taloudelliset omat t. sukulaisten kytkennät eri yhtiöissä. Bernerin liikennekaaribisnes ja lastensairaala. Pekkarisen tuulivoimakoijaaminen ja sitten sokerina pohjalla tuleva julkisen sektorin virkamiespaikkojen merkittävä lisääminen maakuntauudistuksen avulla, no tämä on onneksi vielä vasta paperilla ja toivottavasti sinne yös jääkin.

Laitoin tuohon pari linkkiä lehtien jutuista muistia virkistämään

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000002850318.html
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/sipilan-v...
https://www.suomenuutiset.fi/miksi-sipila-vaikenee...
http://yle.fi/uutiset/3-9386148
http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3634230-paam...

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/alypuh...
http://www.finnleaks.net/ministerin-yritykselle-hu...

http://www.is.fi/vaalit2015/art-2000000898114.html

En muuten muista, että yhdenkään muun hallituksen aikana olisi näin paljon käsitelty ministerien hämmentäviä ja sekavia toimia.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eiköhän keskustan kannatuksessa tule kertautumaan Vanhasen ja Kiviniemen aikojen jälkimainingit. Silloin puhuttiin kepun ja kokoomuksen yhdistämisestä. Nyt on ajettu kokoomuksesta oikealta ohi. Lisäksi on nähtävissä kasvava kiinostus liittovaltiokehitystä kohtaan.

Yleispolitiikan ei pitäisi juuri kuntavaaleissa vaikuttaa, jos asiat ovat kunnossa. Nyt nyt se vaikutti. Kääriäinen peräänkuulutti 'armottoman rehellistä analyysiä' tilanteesta. Taitaa analyysin tekijät ja suunnan kääntäjät olla hakusessa.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

No suurin osa äänestäjistä ovat "lukittuja" eli tulevat änestää todennäköisesti aina samaa puoluetta miltei ikuisesti. Nämä ovat alueellisesti riippuvaisia (esim keskusta ei tulee saamaan pääkaupunkiseudulla koskaan paljon ääniä kunnallisvaaleissa riipumatta niiden agendasta).

On sitten olemassa "joustavia" ääniä, jotka äänestävät ihmistä puolueen sijaan ja siten ääni menee sattumavaraisesti siihen puolueeseen , johon ehdokas kuuluu. Esimerkiksi Husu saa somalialaisten äänet riipumatta puoluekannasta (jo useasti vaihtanut puoluetta).

Vaikein ryhmä ovat ne, jotka ovat sosioekonomisesti heikolla alueella. Niiden ääniä tarvittaisiin kipeämmin, mutta se ei ole niille ajankohtaista.

On mielestäni selvästi ajettava alueellista halintomuotoa voimakkammin. Ei ole järkeä, että Kokoomus ja Keskusta vuorotelleen "kaappaavat" valtiobudjetin ja laittavat ongelmat joko maaseudun tai pääkaupunkiseudun syyksi.

Toimituksen poiminnat