harrimakipetaja

Mikä puolue nykykeskusta on, mitä se ajaa, miksi se on olemassa?

Keskipohjanmaa-lehden mielipidesivulla on käyty hyvää keskustelua Alkion perinnöstä. Santeri Alkio opetti aikoinaan, ettei saa unohtaa köyhän asiaa ja siitä hänet parhaiten muistetaan. Nykykeskustan pitäisi tarkemmin määritellä mitä sen edustama alkiolaisuus on? Onko se köyhän asialla olemista vai onko se menestyjien ehdoilla tapahtuvaa kasvukeskuspolitiikkaa, jonka maksumieheksi joutuvat pienituloiset ihmiset ja maakuntien sivukylät.

Santeri Alkion oppeihin tukeutunut keskusta on puhunut sata vuotta heikomman puolustamisesta, jotta oikeus ja kohtuus toteutuisivat. Köyhän asia tarkoittaa niukimmin eläviä ihmisiä, mutta laajemmin käsitettynä heikomman puolustaminen tarkoittaa myös sivukylien asukkaiden ja elinkeinojen puolustamista vallan päälle pyrkivää tappolinjaa vastaan. Luottamus murenee, jos yleisesti aletaan kokea, että keskustan puheet ja teot eivät ole yhtäpitäviä.

Onko nykykeskusta unohtanut, että Alkio myös oli nuorisoseuraliikkeen aateisä. Santeri Alkio oli sitä mieltä, että jokainen nuorisoseuraan liittynyt piti saada tuntemaan itsensä ”jäseneksi, jolla on jotain merkitystä”. Alkion nuorisoseura-aatetta voi soveltaa kuntapolitiikkaan. Maakuntien Suomen keskustalaisissa kunnissa jokaisen pitäisi tuntea itsensä asukkaaksi, jolla on jotain merkitystä.  Keskustalaiset kuntapoliitikot ovat hoitaneet asiat huonosti, jos asukas tuntee, että hänen ainut merkityksensä on veronmaksu ja säästöpäätösten kohteena oleminen.

Santeri Alkio puhui köyhän asiasta. Ennen vuoden 2011 rökäletappiovaaleja keskustajohtaja Mari Kiviniemi puhui vain ”asiasta” kyseisen sanan asiasisältöä sen enempää selittämättä. Nykykeskusta puhui kuin pörssimeklari ja halusi yhtiöittää sote-palvelut ja liikenneväylät.

Nykykeskustan hommia katsellessa tulee tunne, että puolue katselee maailmaa pörssipelurin silmin. Sote-palvelut ja liikenneväylät (esim. tiet) ovat perustoimintaa, jota ei tarvitse yhtiöittää, eikä niitä missään tapauksessa saa luovuttaa pörssiyhtiöiden hallintaan. Rajuja hinnankorotuksia tehnyt sähköverkkoyhtiö Caruna Oy olkoon varoittavana esimerkkinä keskustallekin.

Nykykeskusta panostaa pääministeri-johtajan henkilöön. Ei se riitä. Kuva puolueesta syntyy pitkän aikavälin sanojen ja tekojen mukaan. Jos puolue vaikenee asioista, joista sen on aina totuttu puhuvan, sen uskottavuus heikkenee. Varsinkin jos keskustan hylkäämä Väyrysen Paavo puhuu juuri näistä vaietuista asioista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Pahimmillaan Keskustalle voi tapahtua "persut". Puolueen ovat ottaneet haltuunsa markkina- ja arvoliberaalit tahot ja puolue ei ajamiensa asioiden perustella juurikaan poikkea Kokoomuksesta ja ajaa joskus tämänkin ohi oikealta. Tiettyä maakunnallisuutta puolueessa on, mutta pienen ihmisen näkökulma ei erityisemmin tässäkään toteudu. Itse en usko, että puolueen vauhtisiipi tesloineen ja lentokoneineen tulee menoaan jarruttamaan ja tosiaan jopa hajoaminen voi olla puolueella edessä ainakin, jos kannatuskehitys laskee laskemistaan.

Pekka Iiskonmaki

''Mikä puolue nykykeskusta on, mitä se ajaa, miksi se on olemassa?''

Ainakaan se ei aja maaseudun asiaa. Miksi se on? Suomalaiset ovat tyhmiä.

Julkisella sektorilla on kvaliteetti korvattu kvantiteetilla.

Keskusta on uskonnollinen lahkoliike.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ainakin se on selvää nähdyn ja koetun perusteella, että julkisen sektorin kasvattaminen ja valtion tuilla kikkailu on Kepulle ihan kunnia asia. Kuka sitten näistä toimista hyötyy ?

Varmaan ne sukulaiset, jotka ovat toisiaan äänestäneet.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Mikä puolue nykykeskusta on, mitä se ajaa, miksi se on olemassa?"

Kokoomusta avittava puolue. Voisivat yhdessä perustaa uuden puolueen: Kansalliset Kurjistajat.

Henry

Pekka Iiskonmaki

#4
Kyllä siihen porukkaan kuuluu SDP.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Santeri Alkio oli myös kova liittovaltion kannattaja, joka toivoi "Euroopan Yhdysvaltoja, yhteisiä sotavoimia ja yhteistä rahaa". Nämä hän esitti 1920-luvulla Maan Ääni-lehdessä. Kaiken tuon hän esitti nimen omaan sen vuoksi, että Rauha Euroopassa säilyisi. Kuinka kauskatseista, tuotahan EU ja sen edeltäjät ovat tuottaneet koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan jäsenistönsä keskuudessa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Tuskimpa sentään Alkio tarkoitti koko maan ja sen asukkaiden luovuttamista globaalien toimijoiden temmellyskentäksi, niinkuin nyt muutamat näyttävät haluavan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vahva EU lienee mahdollisimman paras tapa torjua globaalia keinottelua. Kuten Santeri Alkio sata vuotta sitten haaveili (pasifistina) rauhasta Euroopan Liittovaltiossa, ei ajatus ollut sinänsä uusi. Mm. Immanuel Kant teoksessaan "Ikuiseen Rauhaan" 1795 totesi: "Valtioiden muodostama federaatio on tie ikuiseen rauhaan". Myöhemmin kirjailija Victor Hugo totesi: "Tulee vielä päivä, jolloin nämä kaksi vastakkain olevaa maaryhmää, Amerikan Yhdysvallat ja Euroopan Yhdysvallat, yhdistävät kätensä meren yli".

Ja laitetaan tähän vielä erään sotapäällikön, Winston Churchillin mahdollisimman tarkka ennuste vuodelta 1946: "Jos Eurooppa joskus yhdistyisi jakamaan yhteisen syntyperänsä, ei olisi rajoja onnelle, hyvinvoinnille ja kunnialle, josta sen 300-400 miljoonaa asukasta nauttisivat ... Tarvitsemme eräänlaisen Euroopan Yhdysvallat". Vastaavan tasoisia johtajia ei briteillä viime vuosikymmeninä ole ollut, joten brittien alamäki näyttää melko selvältä.

Voidaan siis ajatella rauhaa ja vaurautta olevan enemmän liittovaltiotyyppisissä rakenteissa, verrattuna nationalistisiin kansallisvaltioihin. Kuten muistamme Jugoslavian hajoamissodissa kansallisvaltioiksi.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Keskusta ajaa tänä päivänä kokoomukselaista agendaa ja haluaa, että suomalainen omaisuus valjastetaan globaalien pörssipelureiden käyttöön. Edellä tämä on blogissa ja monessa kommentissa sanottu. Sitä ole tarpeen enempi toistaa.

Vanhasen hallitus ja sen jatkona Kiviniemi ajoivat samanlaista politiikkaa. Sipilän toimet ovat olleet vielä agressiivisempia heikon taloustilanteen vuoksi. Jokainen ymmärtää sen, että heikossa tilanteessa on vyötä kiristettävä, mutta ei se tarkoita, että toisilta kiristetään, jotta toiset saisivat lisää. Näinhän nyt on tehty.

Keskustassa on alettu vihdoin heräämään todellisuuteen. Maata ollaan viemässä liittovaltioon täyttä kyytiä. Toisin kuin on ollut puhe. Muissakin asioissa takki on kääntynyt siinä missä purussuomalaisillakin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU ajaa täysillä globaalia keinottelua ja suuryhtiöiden veronkiertoa.

Toimituksen poiminnat