harrimakipetaja

Kuka pelastaisi keskustan?

Keskustan kannatus luisuu alaspäin. Pettynyt äänestäjä kokee, että puolue vaikenee köyhän asiasta. Vaikenemisella on oma hintansa. Hinta on se, että meillä on kahtiajakautunut yhteiskunta, missä pienituloisille ja heikompiosaisille annetaan poliittista saattohoitoa kaikessa hiljaisuudessa. Pahinta mitä nyt voi tapahtua on, että ihmiset ovat hiljaa ja menevät ääneti unohduksen yöhön. Nyt ei saa vaieta.

Köyhän asiassa on kysymys yhteiskunnan heikompiosaisen kansanosan taloudellisista ja sosiaalisista elämäoloista. Köyhyys lisääntyy kun kiinteistöverot ja muut asumisen ja elämisen kulut nousevat, mutta erityisesti suurissa kaupungeissa ongelmana ovat kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset. Elämisen kallistuminen ja leikkaukset kohdistuvat kipeästi pienituloisiin.

Osalla suomalaisista on niin pienet tulot, että he tarvitsevat yhteiskunnan tukia selviytyäkseen. Suuri osa toimeentulo- ja asumistukea saavista on työttömiä, mutta joukossa on myös paljon pienituloisia yksineläviä, perheitä sekä yksinhuoltajia ja eläkeläisiä. Tukien varassa elävien toimeentulo on viime vuosina entisestään heikentynyt, jolloin yhä useampi joutuu hakemaan ruokaa leipäjonosta.

Juha Sipilän hallitus leikkasi kansaneläkettä. Minulla on tässä pöydällä kansaneläkelaitoksen ilmoitus yli 90-vuotiaan sotaveteraanin kansaneläkkeen määrästä. Kansaneläke 2015 tammikuussa 492,00 euroa, 2016 tammikuussa 490,20 euroa ja 2017 tammikuussa 485,99 euroa/kk. Kansaneläke on vähimmäiseläke, jota ei saisi leikata. Suomi juhlii sadan vuoden itsenäisyyttä ja hallitus leikkaa kansaneläkettä, jopa sotaveteraanin kansaneläkettä. Ei hyvältä näytä.

Kannatusmittauksissa vihreät on ohittanut keskustan. Ylen syyskuun mittauksessa keskusta oli pudonnut 16,2 prosenttiin. Annettuna tosiasiana pitää ottaa vuoden 2017 kuntavaalien tulos, joka oli kehnonpuoleinen. Keskustan tappio noin 175 000 ääntä, kun tulosta verrataan vuoden 2015 eduskuntavaaleihin. Nykymenolla keskusta musertuu kokoomuksen ja vihervasemmiston väliin. Gallup-notkahdus ei maailmaa vielä kaataisi, mutta kuntavaalien tulos on varoittava ennusmerkki pysyvästä äänestäjien menetyksestä.

Vuoden 2012 presidentinvaaleissa Paavo Väyrynen sai keskustan ehdokkaana 536 000 ääntä. Nykykeskustalle Väyrynen ei kelpaa. Väyrys-kritiikillä keskusta ei mitään voita, mutta voi menettää Väyrysen kannattajien ääniä tulevissa vaaleissa. Keskustan tulee tehdä jotain ja pian, jos puolue aikoo selviytyä seuraavista eduskuntavaaleista ilman suurta tappiota.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Näyttää pahasti siltä, että Sipilällä ei ole pelisilmää. Suomen talous on lopultakin kääntynyt kasvuun, työllisyys paranee, Turun telakkaan investoidaan, Uudenkaupungin autotehdas kaipaa työntekijöitä, Nordea muuttaa Suomeen. Luulisi noista uutisista löytyvän jotakin puheen aihetta, mutta eikös tuo Sipilä eksy näpertelemään joidenkin vihapuhejulkilausumien kanssa. Ei keskusta tule pärjäämään jakopolitiikalla ja sillä, että se peesaa laitavasemmistoa. Kyllä se puoli pystyy aina lupaamaan enemmän ja vaatimaan enemmän. Jos keskusta aikoo pärjätä, sen pitää harjoittaa sellaista politiikkaa, joka tuo työtä ja tuloja ja sen jälkeen se voi rakentaa markkinointinsa näyttöjen, ei tyhjien puheiden varaan.

Toimituksen poiminnat