harrimakipetaja

Valehteleeko Väyrynen, vai onko Paavo oikeilla jäljillä?

  • Valehteleeko Väyrynen, vai onko Paavo oikeilla jäljillä?

Paavo Väyrynen on todennut vuoden 2018 presidentinvaalitenteissä, että kriisitilanteessa Suomi on velvollinen antamaan sotilaallista apua muille EU-maille. Vanhoja lehtiä lukiessani huomasin, että kokoomuksen silloinen puheenjohtaja Jyrki Katainen on vuoden 2005 helmikuun lehtihaastattelussa antanut samansuuntaisen lausunnon sotilaalliseen avunantoon liittyen.

Asia on mielenkiintoinen, koska faktantarkastajat nyt väittävät, että Väyrynen ei puhu totta sotilaallisesta avunannosta.

Reilut kymmenen vuotta sitten Iltasanomissa oli Plussa-niminen lisälehti, jossa julkaistiin kiinnostavia henkilöhaastatteluja, historiaa, politiikkaa, reportaaseja ja puheenaiheita yms. ajankohtaista asiaa.

Kokoomuksen silloinen puheenjohtaja Jyrki Katainen toteaa 26.2.2005 Iltasanomat Plussassa (tarkemmin sanottuna 26.2.2005 Iltasanomat Plussa-lehdessä sivulla 16), että ”Suomi on myös sitoutunut EU:n turvatakuihin ja solidaarisuuslausekkeeseen, jonka mukaan kriisin uhatessa jäsenmaat auttavat toisiaan, myös sotilaallisin keinoin.”

Jyrki Katainen selittää em. lehtihaastattelussa asiaa laajemminkin (sitaatti): ”Oppositiojohtajan [Jyrki Kataisen] mukaan on kikkailua väittää, että Suomi olisi nytkään sotilaallisesti liittoutumaton. Euroopan unionissa on paljon sotilasliiton piirteitä, esimerkiksi osallistuminen nopean toiminnan taistelujoukkoihin. Suomi on myös sitoutunut EU:n turvatakuihin ja solidaarisuuslausekkeeseen, jonka mukaan kriisin uhatessa jäsenmaat auttavat toisiaan, myös sotilaallisin keinoin.”

Kumma juttu. Sotilaallisesta avunannosta puhuva Väyrynen leimataan valehtelijaksi, mutta kukaan ei väitä, että Katainen on valehdellut puhuessaan avunannosta sotilaallisin keinoin.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Voivat halutessaan auttaa myös sotilaallisin keinoin, mutta Lissabonin sopimus ei siihen jäsenmaita velvoita. Näinhän Väyrynen väittää.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Jyrki Katainen selittää, että Suomi on sitoutunut auttamaan toisia myös sotilaallisin keinoin. Onko sitten niin, että auttamaan sitoutuneella maalla ei ole velvollisuutta auttaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lissabonin sopimus allekirjoitettiin vasta 13.12.2017 ja se astui voimaan vasta joulukuussa 2009 kaikkien jäsenmaiden ratifioitua sen.

Kataisen lausunnon aikaan sopimuksesta vasta neuvoteltiin, ja jossain vaiheessa mukana oli myös sotilaallisen avun antamisvelvoite. Se ei kuitenkaan toteutunut eikä siten ole mukana Lissabonin sopimuksessa.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #6

Pekka Lukkala 26.1.2018 14:16

"Lissabonin sopimus allekirjoitettiin vasta 13.12.2017 ja se astui voimaan vasta joulukuussa 2009 kaikkien jäsenmaiden ratifioitua sen."

Pekka: Onko kommentissasi vuosiluvun kohdalla näppäilyvirhe. Asiasisältöön se ei vaikuta, mutta otti silmään, koska varmaankin sopimus on allekirjoitettu ennen sen voimaantuloa. Lissabonin sopimus lienee allekirjoitettu 13.12.2007.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Kiitos havainnosta. Kysymyksessä on juurikin 10 vuoden näppäilyvirhe. Eli oli tarkoitus kirjoittaa 2007.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lissabonin_sopimus

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Pekka Lukkala 25.1.2018 20:52

"Voivat halutessaan auttaa myös sotilaallisin keinoin, mutta Lissabonin sopimus ei siihen jäsenmaita velvoita. Näinhän Väyrynen väittää."

PekkaLukkala: Väyrynen ei väitä, että Lissabonin sopimus velvoittaa. Väyrynen on todennut, että "Suomi on pyrkinyt tulkitsemaan Lissabonin sopimusta siten, että se velvoittaisi EU:n jäsenmaita antamaan toisille jäsenmaille myös sotilaallista apua."

https://www.paavovayrynen.fi/2017/10/22/suomen-its...

Sitaatti tuosta edellisestä: "Juha Sipilän hallituksen toimikaudella Suomi on pyrkinyt tulkitsemaan Lissabonin sopimusta siten, että se velvoittaisi EU:n jäsenmaita antamaan toisille jäsenmaille myös sotilaallista apua. Tällä perusteella säädettiin äskettäin laki, jonka nojalla suomalaisia sotilaita voidaan lähettää ulkomaille myös taistelutehtäviin."

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Se laki säädettiin siksi, että Suomelta puuttui laki, joka mahdollisti sotilaallisen avun antamisen ja vastaanottamisen. Lue kommenttini nro 6 Lissabonin sopimuksen voimaantulosta.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #7

Kiitos vastauksista. Tämä on mielenkiintoinen asia. Miten tulkitaan tämä nykyinen tilanne. Onko muilla EU-mailla velvollisuus auttaa Suomea siinä (toivottavasti hypoteettisessa) tilanteessa, että Suomeen hyökätään, jolloin sotilaallisen avun saamisen edellytys maallikon käsityksen mukaan täyttyy.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Muilla jäsenmailla olisi hypoteettisessa tapauksessasi avunantovelvollisuus Suomelle, mutta tavalla, jonka he voivat itse päättää. Ja se apu ei olisi välttämättä sotilaallista.

Se apu voisi olla voisi olla vaikka samantapaista, mitä Suomi sai talvisodan aikana Portugalilta. Suomi sai silloin Portugalilta sardiinisäilykkeitä. Tosin sekin apu saapui Suomeen vasta sotatoimien päätyttyä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Suomen kyseinen lainsäädäntö on säädetty 2016 (HE 2/2016). Laki astui voimaan 1.7.2017.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170418

Ennen lainvalmistelua ministeriössä on asetettu työryhmä (Lausuntopyyntö: Kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen liittyvä lainsäädäntö -työryhmän mietintö), jonka tehtäväksi oli määritelty; "Mietinnön tavoitteena on erityisesti EU:n yhteisvastuu- ja keskinäisen avunannon lausekkeiden mukaisten velvoitteiden kansallinen täytäntöönpano ja sen varmistaminen, että Suomella on tarkoituksenmukainen päätöksentekovalmius avun antamiseen ja vastaanottamiseen. Mietinnön taustalla ovat myös vuoden 2012 turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa todetut selvitystarpeet."

Työryhmän mietintö on tässä;
http://formin.finland.fi/public/default.aspx?conte...

Olen kommentoinut tähän asiaan liittyen toisaalla täällä olevaan kirjoitukseen. Tässä linkki ensimmäiseen kommenttiini mikäli olet kiinnostunut lukemaan useita kommenttejani;
http://majuripasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249717-...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tarvitaan siis faktantarkistuksen tarkistus - ja sen päälle vielä faktantarkistus... Loputon kujanjuoksu.

Toimituksen poiminnat