harrimakipetaja

Vanhanen romahti - jatkaako keskusta Sipilän/Bernerin oikeistolaisella linjalla

Keskusta teki presidentinvaaleissa taktisen virheen. Keskusta kävi vaalikampanjaa Paavo Väyrystä vastaan, kun sen olisi pitänyt haastaa Sauli Niinistöä. Taktiikka johti erittäin huonoon vaalitulokseen. Keskustan ehdokas Matti Vanhanen sai 4,1 prosenttia äänistä.

Kampanjassa tehtiin muitakin virheitä. Vanhanen valittiin ehdokkaaksi 1,5 vuotta ennen vaalia. Pahat kielet sanovat, että näin sen vuoksi, ettei Väyrynen ehdi pyrkimään keskustan ehdokkaaksi. Pesäpallossa lukkarille joskus tulee lautaskammo, keskustalle tuli Väyrys-kammo. Ehdokasvalinnan jälkeen Vanhanen siirrettiin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan paikalle. Myös se oli virhe, koska tuo asema entisestään vaikeutti Niinistön haastamista.

Politiikassa on yksi hyväksi havaittu toimintaohje. Asioita ei sidota toisiinsa julkisissa lausunnoissa. Politiikan tutkijat hämmästelivät pääministeri Juha Sipilän (kesk) tapaa sitoa oma asemansa ja jopa jatkonsa puoluejohtajana Matti Vanhasen vaalitulokseen. Äänestäjä pääsi äänestämään muustakin kuin presidentistä. Tämä tieto houkutti antamaan ääneen jollekin muulle kuin Vanhaselle.

Nykykeskusta on eriseurainen puolue. Puolueessa on sote- ja maakuntauudistuksen kannattajia ja vastustajia. On punamullan kannattajia ja kokoomusyhteistyön kannattajia. Jakolinjaa syventää hyvin erilainen arvopohja. Puolueen porukkaan mahtuu vanhoihin perusarvoihin nojautuvia vanhamaalaisliittolaisia ja uuden ajan arvoihin nojautuvia liberaaleja. Presidentinvaalikampanjan aikana muutamat keskustakonkarit keksivät, että eriseuraisella puolueella pitää olla yhteinen vihollinen. Väyrystä ruvettiin moittimaan lehtien palstoilla, mutta tämäkään taktiikka ei toiminut.

Joku keskustakonkari kirjoitti, että Väyrysen ääni on kuin yksinäisen suden ulvonta korvessa. Sananvapaus sallii värikkäät ilmaisut, mutta Väyrysen mustamaalaaminen ei ratkaise keskustan ongelmia. Kyseiset konkarit ja muutkin voisivat pohtia mitä pitäisi tehdä, ettei keskusta koe rökäletappiota vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Keskusta on liiaksi tuudittautunut ajatukseen, että sillä on suuri peruskannattajakunta, jonka äänet se voi korvamerkitä itselleen. Näin ei enää ole. Entistä suurempi määrä äänistä on joka vaalissa voitettava uudelleen. Suomessa on tilaa alkiolaiselle puolueelle, joka ajaa pienituloisten asiaa, puolustaa perusturvaa ja on vastavoimana keskittämispolitiikalle. Jää nähtäväksi, miten keskusta käsittelee presidentinvaalien surkean tuloksen. Jatkaako se oikeistolaista politiikkaa vai palaako se alkiolaisille juurilleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Vanhanen romahti - jatkaako keskusta Sipilän/Bernerin oikeistolaisella linjalla''

Härregyyd igen

Mikä siinä koheltamisessa on oikeistolaista?

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Pekka Iiskonmaki 29.1.2018 12:01

''Vanhanen romahti - jatkaako keskusta Sipilän/Bernerin oikeistolaisella linjalla''

Härregyyd igen

Mikä siinä koheltamisessa on oikeistolaista?

Pekka Iiskonmäki: Kiitos hyvästä kommentissa. Olen kuullut monen ihmisen moittivan, että keskusta tekee oikeistolaista politiikkaa,eli ts. leikkaa vähimmäisturvaa (esim. kansaneläke), leikkaa työttömyysturvaa, leikkaa kuntien ja valtion työntekijöiden lomarahaa, ajaa alas alue- ja paikallisairaaloita ja istuttaa ministerin paikalla kokoomuksen ylijäämävarastosta lainattua A. Berneriä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Keskusta on hävinnyt kevään 2019 eduskuntavaalit jo nyt, keskustan nykyinen johto ei osaa uudistua.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kärsämäellä keskusta ainakin repesi Vanhanen sai 18.8% ja Väyrynen 13.9% annetuista äänistä.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/katso-tulospa...

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Vai repesi!

Mitä sitten tapahtuikaan Kauhajoella, jossa on ihan oma kepulainen kansanedustajakin.

Täällä Väyrynen sai 10,3% mutta Vanhanen vain 8,8% äänistä.
Valtuustossa keskustalla on 40% paikoista

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Voi hyvinkin olla niin, että keskustan kannattajakunnassa olevat Sipilän pääministerikautta kriittisesti arvostelevat antoivatkin äänensä osin Väyryselle ja osin Niinistölle. Se, että Sipilä ryhtyi panemaan oman pääministeriytensä peliin mukaan oli virhearvio, jonka olisi voinut jättää tekemättä. Pelisilmä petti pahan kerran. Ei ole enää mitään merkitystä selitellä jälkikäteen, ettei tarkoittanut asettaa puheenjohtajuuttaan alttiiksi vaan "käskyttää" kannattajakuntaa antamaan kannatus Vanhaselle. Toisin kävi.

Sitä onko Vanhanen presidenttiainesta olemuksellaam, voi kukin mielessään miettiä. Media ainakin leimasi hänet harmaaksi.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Jäi pois tuosta avauskirjoituksesta, että Juha Sipilä (kesk) nimitteli pääministerin haastattelutunnilla työnantajia ja yrityksiä ovat lampaiksi. Eipä tainnut tämäkään lausunto nostaa keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen kannatusta. Ja pitääkö yrittäjänkin nyt vähän miettiä, että voiko keskustaa äänestää.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801162200671517...

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Hyvin voisi kysyä, että missä on tuossa Sipilän puolueessa se "keskustalaisuus". En kerta kaikkiaan löydä sitä mistään tähänastisesta hallituspolitiikassa. Soinikin on saanut huseerata puolustusministerinsä saappaissa sotaa leikkien milloin minkäkin poppoon kanssa. Etupäässä näyttävät olevan nato-merkkisiä. Mutta missä on Keskusta rp:n puumerkki. Köyhtyvissä suomalaisissa, maassa laittomasti olevissa tuntemattomissa ulkomaalaisissa, hoitamattomissa teissä, autioituvissa maakunnissa jne. Mistä minä sitä alkiolaista keskustalaisuutta lähtisin etsimään. Vai pitäisikö peräti lukea Suomenmaata, jossa kehutaan kaikki mitä Sipilä ja ministerit ovat tehneet. Kokoomuslaisia tekoja on Bernerin ostaminen kokoomusjoukkueesta ministeriksi järjestämällä takakautta Suomen kansalaisuus. Valinnanvapautta julistetaan autuaaksi tekevänä rahasampona ja palkkiona maakuntahallintoa rakennetaan keskustalaisjuppien syöttöporsaaksi. Pitäähän se herran pelossa ja nuhteessa kansa pitää.

Tämä avaus oli Harrilta analyysi johon ei kamalasti ole lisäämistä. Keskustalaisuus on alkiolaisuutta mutta ei Sipilä/Bernerin oppi lienee enemmän vallanhimoista ähkyuskovaisuutta jolla lihotetaan kaverien tilipussia ja jos kaverit loppuu niin pannaan omaan taskuun.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Lisätä voisin vielä hyväksytyn aktiivimallin välittömän kumoamisen. Tilalle parempi aktiivimalli:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

On hyvä huomata, että kohuaiheiden taustalla ajetaan hyvinkin keskustalaista politiikkaa mm maatalous-, metsä-, eläinsuojelu- ja ympäristöasioissa. Paljolti ne ovat vähällä huomiolla julkisuudessa alkoholisekoilujen, aktiivimallin ja vaikkapa Bernerin sekoilujen takana.

Kokoomus&Siniset ovat täysin luovuttaneet nämä asiat Keskustan hoidettavaksi Tiilikaiselle ja Lepälle. Mitä sitten on tapahtunut tai tapahtumassa?
- eläinsuojelulaki on jäämässä hyvin vähän eläinten oloja parantavaksi, pääajatuksena on se, ettei mikään saa aiheuttaa lisäkustannuksia tuottajille (harva asia tässä maailmassa on ilmaista)
- turkisasetus peruttiin vaikka se oli aikanaan ehtona, kun ensimmäinen kansalaisaloite turkistarhauksen kieltä,misestä kuopattiin eduskunnassa
- ympäristönsuojelulain uudistusestiyksessä "sujuvoitetaan" säännöksiä, käytännössä kansalaisten kannanottomahdollisuuksia rajataa merkittäväksi ja sama tehdää mm ympäristölupia valvovalle Elylle sekä luonnonsuojelujärjestöille
- maataloustukiin ei ole koskettu ainakaan alentavasti, korkeintaan nostettu
- maakuntiin jaettavat aluelliset EU-rahoitteiset rakennetuet on pidetty kokonaan yritystukikeskustelun ulkopuolella Lintilän ja Sipilän toimesta (tästä kirjoitin blogissani Alueelliset yritystuet, jotka Keskusta haluaa pitää pimennossa, yli 300 miljoonan potti)
http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...
- hallituksen kärkihanke biotalouden cleantechin osalta hyödyttää Keskustan alueita
- yleensäkin Keskusta pyrkii yhä vahvemmin palauttamaan meitä Suomi elää metsästä -aikaan vaikka monipuolisempi toimialarakenne on pitkällä aikavälillä turvallisempi, mitä jos ko toimiala ajautuu lamaan?

Sokerina pohjalla on sitten maakuntauudistus, joka pönkittää alueellisesti Keskustan valtaa. Sinnehän siirtyisi mm Aluehallintovirastojen ja Elyjen tehtävät mukaanlukien yritystukien jako.

Uskoisin että nämä pitävät Keskustan toisen siiven aisoissa toistaiseksi. Saa sitten nähdä mitä tapahtuu lähempänä vaaleja. Toistaiseksi Sipilä pystyy epäoikeudenmukaisista ja hyvinkin oikeistolaisista päätöksistä huolimatta näillä keinoin hyvittelemään tuohon nihkeästi suhtautuvia.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

HMP: "Suomessa on tilaa alkiolaiselle puolueelle, joka ajaa pienituloisten asiaa, puolustaa perusturvaa ja on vastavoimana keskittämispolitiikalle."

Niin on ja sellainen onkin: IPU eli Itsenäisyyspuolue. Kirjoitin kerran, että eräässä puolueessamme alkiolaisuus elää, se tahtoo pohjoismaista hyvinvointia ja hyvinvointivaltiota, tahtoo laillisuusyhteiskuntaa ja se on IPU. Santeri Alkiota ei nyky-Keskusta välttämättä hyväksyisi eikä hänen nyky-Keskustalle vieraita ajatuksiaan, SDP kannatti joskus pohjoismaista hyvinvointia ja hyvinvointivaltiota, mutta nykyään sillä kannalla on IPU eikä Juho Kusti Paasikivellä, mokomalla sotilaallista puolueettomuutta ja itsenäisyyttä korostavalla kohtuullisella laillisuusmiehellä ja änkyttävällä, mediaepäseksikkäällä miehellä olisi mitään asiaa nyky-Kokoomukseen, vaan IPU:ssa mies ja hänen perintönsä on kunniassaan.

Jälkikäteen osaan arvostaa lukuisia punamultahallituksiamme, joissa Keskusta ja SDP löysivät toisensa koko valtakuntaa rakentavalla tavalla ja saivat aikaan paljon ansiokasta. Molemmat ovat hukanneet itsensä ja samalla kannattajansa kimpassa Kokoomuksen, valtakuntaamme repivän laitaoikeistolaisen voiman, kanssa. Koska tästä opitaan vai opitaanko koskaan eli miten paljossa vielä revitään alas sitä, mikä Suomessa on parasta?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hei Niko Kaistakorpi ja kaikki asiasta tietävät:

Kysyn, miten kuntalaisia lähellä oleva asemakaavoitus on aiottu järjestää uudessa maakuntamallissa? Miten kuntalaisten vuorovaikutteinen kuuleminen kaavoissa tapahtuu maakuntamallissa? Vai tapahtuuko sitä enää lainkaan?

Olen em. asiaa kysynyt jostakin viranomaisten pitämästä palautepalvelusta, mutta mitään ei ole minulle asiaan vastattu.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Menee sen verran blogin aiheesta sivuun, etten todi laajemmin käsitellä asiaa täällä. Hallituksen esityksessä kunnalle tukee varsin vapaat kädet, sillä kaavoitusta nykyään valvovalta ELY:ltä otetaan oikeudet pois kaikissa muissa paitsi maakunnallisesti tai koko Suomen kannalta merkittävissä kaavoissa. Myöskään valityusoikeutta ei enää olisi kuin noissa. Tällöin kuntaa ei oikeastaan enää valvo kukaan. ELY:n velvollisuudet ovat siirtymässä maakunnalle, tältä soin vaikuttaisi siltä, että "sujuvoittamisen" myötä maakunnallakaan ei olisi juuri valtaa. Ympäristölautakunnan lausunnosta saa aika hyvän kuvan ongelmista, jota tämä aiheuttaa.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Documen...

Taidan joku päivä kirjoittaa aiheesta, kun muutoinkin tämä muutos kaventaa sekä kansalaisten että muiden tahojen vaikutusmahdollisuuksia demokratiaa vähentäen.

Sori Harri, tämä meni aika sivuun blogian aiheesta.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Hei Niko. Ei haittaa mitään vaikka vähän menee sivuun blogin aiheesta. Tuo kaavoitusasia on mielenkiintoinen ja täydentää hyvin avauskirjoituksen käynnistämää keskustelua.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #18

Oukkei, kiitos. Korjaan sitten sen verran, että laki on jo voimassa viime maaliskuusta lähtien - sekoilin vähän hakujeni kanssa.

Käytännössä tilanne on siis se, että enää kunnan kaavoitusta ei oikeastaan valvo kukaan vaan se tekee mitä huvittaa, ellei kyseessä ole tuollainen merkitykselliseksi jossain minulle tuntemattomassa instanssissa määrätty kaava.

Lisäksi ellei kyseessä ole tuollainen erikseen maakunnallisesti yms merkittäväksi määritelty kaava, niin ELY ei siis saa myöskään valittaa. Tämä on outoa sillä tekemistään valituksista 80% on hyväksytty oikeudessa eli ollut aiheellisia. Taho tekee kuitenkin valituksia harkiten ja muistaakseni 4% kaikista valituksista on sen tekemiä. Eli näitä asioita ymmärtävä taho on tehnyt aiheellisia valituksia, joista halutaan eroon? Aika härskiä. Nyt vastuu jää sitten kuntalaisille ja mahdollisesti järjestöille itselleen ilman apuja. Sujuvoittaahan tämä, kun ihmiset eivät ymmärrä miten toimia ja huonompikin menee läpi.

Lisäksi laissa tuli muutos jonka mukaan myös merkityksellinen kaava voidaan delegoida kunnanhallituksen tai lautakunnan päätettäväksi eikä enää tarvitse päätöstä kunnanvaltuustosta. Tämä on demokratian kannalta erittäin ongelmallista - kunnanhallitus on vain pieni otos ihmisiä valtuustosta ja usein kunnan silmäätekeviä.

Maisematyöluvan pakollisuus poistettiin monilta osin esim ranta-alueilta ellei kaavassa ole sitä erikseen määrätty. Ongelmana tässä on se, että voi olla että kaavassa sitä ei ole siksi, että aiemmin lupa on vaadittu joka tapauksessa. Tässä varsinkin yleiskaava-alueilla vaarana on että esim virkistysarvoltaan tärkeät metsät saattaa yhtäkkiä joutua hakatuksi. Hakkumäärein noustessa uhka voi suurentua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei vaikuta mittään, Sipilä jatkaa. Saarikko ja Kaikkonen jo ilmoitti, etteivät haasta.

Sipilän johdolla näemmä keskusta jatkaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Aika vähissä vaihtoehdot - Kaikkonen vaalirahoineen yms sen verran ryvettynyt, että vaatii vielä pitkään ennenkuin unohtuu.

Saarikko 34-vuotiaana ja poliittisen uransa Väyrysen avustajana aloittaneena tuskin on vielä tarpeeksi kokenut, vaikka onhan sieltä varmaan toki oppia tullut.

Tiilikainen, Lintilä ja Leppä varmaan potentiaalisia. En tiedä sitten muuttuisiko meno siitä paljoakaan.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"Tiilikainen, Lintilä ja Leppä varmaan potentiaalisia."
Vähiin on kyvyt valuneet Kepusta.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #17

Niinpä, vähissä ovat mahdollisuudet. Sipilä kyllä omalla tavallaan on puheenjohtaja-tyyppi, mutta ongelmana on se, että politiikkaa ei voi johtaa kuin yritystä. Ei ole olemassa OY Suomi AB:tä. Politiikka on ihmisten asioiden hoitamista. Toki Sipilän tilalle aikanaan joku valitaan keskustan puheenjohtajaksi, mutta kuka? Tuossa edellä olevissa kommenteissa on muutamia nimiä, heitän jonon jatkoksi Antti Kurvisen ja Tuomo Puumalan nimet.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kiitos Nikolle kaavoitusta koskevista vastauksistasi. Sorry, Harri, jos häiritsin tämän keskusteluketjun loogisuutta, mutta jotenkin heräsin taas miettimään näitä kaavoituskiemuroita uuden maakuntamallin myötä; ja kun sinä, Niko, viestissäsi (nro 11) kirjoitit, että:

- - "On hyvä huomata, että kohuaiheiden taustalla ajetaan hyvinkin keskustalaista politiikkaa mm maatalous-, metsä-, eläinsuojelu- ja ympäristöasioissa. Paljolti ne ovat vähällä huomiolla julkisuudessa alkoholisekoilujen, aktiivimallin ja vaikkapa Bernerin sekoilujen takana.

[Jatkat edelleen:]

Kokoomus&Siniset ovat täysin luovuttaneet nämä asiat Keskustan hoidettavaksi Tiilikaiselle ja Lepälle. Mitä sitten on tapahtunut tai tapahtumassa?
- eläinsuojelulaki on jäämässä hyvin vähän eläinten oloja parantavaksi, pääajatuksena on se, ettei mikään saa aiheuttaa lisäkustannuksia tuottajille (harva asia tässä maailmassa on ilmaista)
- turkisasetus peruttiin vaikka se oli aikanaan ehtona, kun ensimmäinen kansalaisaloite turkistarhauksen kieltä,misestä kuopattiin eduskunnassa
- ympäristönsuojelulain uudistusestiyksessä "sujuvoitetaan" säännöksiä, käytännössä kansalaisten kannanottomahdollisuuksia rajataa merkittäväksi ja sama tehdää mm ympäristölupia valvovalle Elylle sekä luonnonsuojelujärjestöille" - -

--

Tässä sinulle, Niko, hieman historiaa (ja purtavaa), jos aikoisit pohdiskella näitä uusia kaavoitusta koskevia asioita ihan erillisenä Puheenvuoro-tekstinä:

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/1998/19980101

Ymmärtääkseni (ympäristö)ministeriö/-t keräävät ideoita kaavoituksen uudistamiseksi ja järjestämiseksi parasta aikaa.

Nyt olisi hyvä aika vaikuttaa siihen, että kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet paranisivat kaavoitusta koskien uudessa maakuntahallintomallissa.

Nykyiset osallistumisen mahdollisuudet niin yksittäisellä kuntalaisella kuin esim. YM:n virkamiehilläkin ovat vähäiset karsittujen valitusoikeuksien takia. Rekisteröidyillä luonnonsuojelujärjestöillä puolestaan ei ole asiantuntemusta tai resursseja (= rahaa) ajaa näitä kaava-asioita esim. luonnon- ja kulttuurinsuojelun hyväksi.

Tarttis' tehrä jotain...

Toimituksen poiminnat