harrimakipetaja

Juha Sipilän keskusta sutii - uhkana pysyvä äänestäjäkato

Verkkolehti Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huuskon 5.2.2018 kirjoituksen otsikko ”Pääministeri Juha Sipilän puolue sutii” otti silmään. En tiedä nimeääkö Huusko tarkoituksella keskustapuolueen Juha Sipilän puolueeksi, mutta otsikko osuu kohdalleen. Entinen keskusta tosiaan on kadonnut jonnekin. Sen tilalle on tullut Juha Sipilän johdettavaksi antautunut kokoomushenkinen puolue, Sipilän keskusta, josta nykymenolla on tulossa pikkukeskusta.

Sipilän johdolla keskusta on kokenut ison muutoksen, mutta on muutamia asioita, jotka eivät ole muuttuneet. Vaalitappion jälkeen selitys on edelleen sama: oma kampanja oli hyvä, muut aiheuttivat tappion. Yleensä syytetyn penkille joutuu ns. etelän media, joka kuulemma jahtaa keskustaa, mutta koskaan vikaa ei nähdä omassa politiikassa. Äänestäjien mielipiteitä puoluejohto ei kuuntele. Näin oli jo 2011, kun keskusta hukutti itsensä jäteveteen. Kovakorvaisuus kenttää ja kansaa kohtaan on säilynyt ennallaan, kuten myös Helsingin kaupungista saatu pieni äänimäärä.

Sipilän keskustalla on ongelma. Se menettää vakioäänestäjiään, eikä saa uusia tilalle. Äänestäjäkato näkyi 2017 kuntavaaleissa ja myös tammikuun 2018 presidentinvaalissa. Matti Vanhasen surkeaa presidentinvaalitulosta (4,1 %) voi selittää Niinistön ylivoimalla, mutta kyllä myös siinä näkyy äänestäjien protesti keskustan politiikkaa vastaan.

Sipilän keskusta romahti 2017 kuntavaaleissa. Tappio noin 175 000 ääntä, kun tulosta verrataan 2015 eduskuntavaaleihin. Tappion perusteet löytyvät omasta politiikasta. Keskusta vauhdittaa keskittämiskehitystä, sen johdolla ajetaan alas alue- ja paikallissairaaloita, korotetaan maksuja ja leikataan perus- ja vähimmäisturvaa. Surkea presidentinvaalitulos ei maailmaa vielä kaataisi, mutta 2017 kuntavaalien tulos on varoittava ennusmerkki pysyvästä äänestäjien menetyksestä.

Osalla suomalaisista on niin pienet tulot, että he tarvitsevat yhteiskunnan tukia selviytyäkseen. Suuri osa toimeentulo- ja asumistukea saavista on työttömiä, mutta joukossa on myös paljon pienituloisia yksineläviä, perheitä sekä yksinhuoltajia ja eläkeläisiä. Tukien varassa elävien toimeentulo on viime vuosina entisestään heikentynyt. Köyhyys lisääntyy kun kiinteistöverot ja muut asumisen ja elämisen kulut nousevat. Erityisesti Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa ongelmana ovat kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset.

Juha Sipilän hallituksen leikkaukset kohdistuvat kipeästi pienituloisiin. Ministerit selittävät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä. Voi asian noinkin sanoa, mutta leikkaaminen ei lopu koskaan, jos pienituloinen erehtyy äänellään tukemaan leikkaajapuoluetta. Valtiontalous vahvistuu kun kansantalouden moottorien, teollisuustuotannon ja viennin, osuus kansantuotteesta saadaan nousuun. Syksyllä 2015 hallitus oppi kätilöiltä, että sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaaminen ei paranna kilpailukykyä. Kuka opettaisi hallituksen ymmärtämään köyhien ja työttömien asiaa?

Keskustalainen kansanliike on sekavassa murrostilassa. Muodostuu kaksi puoluetta. Juha Sipilän ja Anne Bernerin viitoittama uuden ajan keskusta ja kansalaispuolue, joka painottaa perinteisiä arvoja ja saa riveihinsä Paavo Väyrysen. Äänestäjän kannalta selkeä kahtiajako on hyvä asia. Jos Sipilän keskusta ei miellytä on vaihtoehtona kansalaispuolueen äänestäminen, ainut vaihtoehto ei enää ole perussuomalaiset. Kovempi kilpailu keskustan perinteisistä äänestäjistä toivottavasti myös pakottaa Juha Sipilän arvioimaan omaa politiikkaansa, joka vie puolueen pysyvään äänestäjäkatoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Verkkolehti Uuden Suomen päätoimittaja Juha Huuskon 5.2.2018 kirjoituksen otsikko"

Taitaa olla Markku etunimeltään.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Hyvä huomio. Muistin nimen väärin. Korjasin virheen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hyvä analyysi kirjoittajalta. Näinhän tässä on valitettavasti käymässä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen
Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Jää alle tuonkin sillä puolue hajoaa ja sirpaloituu moniin osiin. Ennustukseni joka on yhtä pätevä kuin sammakosta ennustavan säätieteilijän. Mutta tältä näyttää.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Olikos se joku "Kennedy" Kannuksesta päin, kun aloitti tämän uusliberaalin vaiheen Keskustan politiikassa? Vanhanen jatkoi samaan malliin. Keitäs niitä olikaan siinnä välissä? Kaukana on lähtökohdiltansa Alkion puolue. Tosin Väyrynen on pelkkä pelin poliitikko, niin en soisi hänelle jatkoa, kun on vielä venäjätrollikin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä tilannekuvaus. Kiitos.

Keskustan touhuja ei kukaan täyspäinen enää ota vakavasti, koska Sipilän veivaaminen ja Sipilän aiheuttamat kustannukset ovat kyllä tuoreessa muistissa ja pysyvät siellä pitkään.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hyvä analyysi Harri.

Mietitäänpä, miten Sipilän Keskusta sitten suun panee, kun pitäisi miettiä meneekö Suomi mukaan syvempään EU-integraatioon Saksan ja Ranskan myötä, esim. EU:n yhteinen valtiovarainministeri(ö)?

Sen kysymyksen edessä ollaan ihan näillä näppäimillä... Tässä vähän alustusta aiheeseen:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005479126.html

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Voihan vitalis, jos nyt ei ymmärretä mistä tässä on kyse, niin johan ollaan hölmöjä. Liittovaltiota ajetaan kuin käärmettä pyssyyn.

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Minusta tässä ei kannata pelätä mitään menetetyn kannatuksen uhkaa. Se olisi ennemminkin suotavaa kuin uhkakuva. Juha Sipilän keskustalaisuudessa ei ole mitään inhimillistä vaan se on ahneen kokoomuslaisenkin oikealta ohittanut röyhkeyden ideologia.
En ole kuullut Sipilältä ainuttakaan virhetulkinnan myöntänyttä lausetta. Hän ei usko edes vaikka näkee vaan hän tekee siitäkin itselleen busineksen. Kun politiikasta ei ole mitään ymmärrystä niin käy kuten tässä on käynyt. Syntyy vallanhimoinen uskonlahko jossa nämä yksinkertaiset uskovat kaiken mitä johtaja sanoo. Pohjois-Korea lienee valtioista viimeisiä tällä tiellä mutta meillä on puolue ja sitä johtaa Juha Sipilä. Hänen tälle maalle aiheuttamansa vahinko on jo nyt ennätyksellinen mutta mitä kaikkea vielä ehtii, koskapa omassa puolueessa keskustelu on kielletty ja kaikki Sipilä-uskoon hurahtaneet ovat papukaijamaisen mantran sokaisemia. Suomi nousuun ja kansantalous kuntoon vaikka ihmiset näkevät nälkää ja voivat pahoin. Niinhän se on Pohjois-Koreakin ydinasevaltio ja Olympialaistenkin kauneimmat naiset on rahdattu KimJong Unin haaremista. Sitä odotellessa ja kepun hajoamista.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Levoselle, nro 10:een:

Nyt on historiallisen tärkeää, kuka keskustaa luotsaa eteenpäin. Nyt tehtävillä valinnoilla on kauaskantoiset, jopa peruttamattomat, vaikutuksensa, meneekö Suomi mukaan syvenevään EU-integraatioon.

Toimituksen poiminnat