harrimakipetaja

Kuinka alas keskusta putoaa - uhkana on kutistuminen auringonlaskun puolueeksi

It-miljonääri Juha Sipilä oli ehtinyt olla vain vuoden kansanedustajana, kun hänet valittiin kesäkuussa 2012 keskustan puheenjohtajaksi. Alku näytti hyvältä, mutta aika nopeasti tulivat näkyviin johtajavalinnan huonot puolet. Sotkamon puoluekokouksessa 8.-10.6.2018 keskustan olisi syytä pohtia puolueen tilannetta. Iltalehden ja Uuden Suomen viimeisin mittaus antaa keskustalle enää 15,1 prosentin kannatuksen. Kokoomushenkistä politiikkaa tekevä hallitus pelastaa Suomea, mutta kuka pelastaisi keskustan?

Keskusta on kadottanut oman poliittisen roolinsa. Alexander Stubb totesi toukokuussa 2016, että Suomessa tehdään historian kokoomuslaisinta politiikkaa. Stubb oli oikeilla jäljillä. Kokoomus hoitaa talouspolitiikan. Vihreät ympäristöpolitiikan. Maatalouden asiat hoidetaan EU:n kautta. Ay-liike puolustaa palkansaajaa. Sipilän hallituskaudella vasemmisto on alkanut huolehtimaan köyhän asiasta. Rinteen Antti (sd) otti esille pienet eläkkeet. Mihin tässä enää keskustaa tarvitaan?

Sipilän johdolla keskusta on kokenut ison muutoksen, mutta on muutamia asioita, jotka eivät ole muuttuneet. Vaalitappion jälkeen selitys on edelleen sama: oma kampanja oli hyvä, muut aiheuttivat tappion. Yleensä syytetyn penkille joutuu ns. etelän media, joka kuulemma jahtaa keskustaa, mutta koskaan vikaa ei nähdä omassa politiikassa. Äänestäjien mielipiteitä puoluejohto ei kuuntele. Näin oli jo 2011, kun keskusta hukutti itsensä jäteveteen. Kovakorvaisuus kenttää ja kansaa kohtaan on säilynyt ennallaan, kuten myös Helsingin kaupungista saatu pieni äänimäärä.

Keskusta menettää vakioäänestäjiään. Kevään 2017 kuntavaaleissa keskusta romahti. Tappio noin 175 000 ääntä, kun tulosta verrataan 2015 eduskuntavaaleihin.  Äänestäjäkato näkyi myös tammikuun 2018 presidentinvaalissa. Matti Vanhasen surkeaa vaalitulosta (4,1 %) voi selittää Sauli Niinistön ylivoimalla, mutta kyllä myös siinä näkyy äänestäjien protesti nykykeskustalle.

Keskustan kaavailemassa sote-maakunta uudistuksessa valtiovalta antaa maakunnalle rahat palvelujen järjestämiseen. Tavoitteena on kustannusten nousun hillintä. Valtion sanelema säästäminen pakottaa keskittämään palvelut maakuntien pääkeskuksiin. Maaseudun sairaaloita ja sote-keskuksia ajetaan alas. Maakunnan tiukka rahoitusraami johtaa maksujen korotuksiin. Säästöpäätökset kohdistetaan perusturvaan, hoitajamitoitukseen ja vanhushoivaan. Vanhuspalvelut tulisi säilyttää kunnilla. Kaavailtu malli johtaa vanhusten kierrätykseen ympäri maakuntaa.

Politiikkaan tulleen It-miljonäärin kannattaa muistaa, että politiikkaa ei voi johtaa kuin yritystä. Köyhälläkin on vaaleissa yksi ääni. Surkea presidentinvaalitulos ei maailmaa vielä kaataisi, mutta 2017 kuntavaalien tulos on keskustalle varoittava ennusmerkki pysyvästä äänestäjien menetyksestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Totta puhut. Siksipä olen demokratian nimissä vaihtoehto puheenjohtajaksi. Puoluebarometrin mukaan Keskusta on jo RKP:n tasoinen pikkupuolue.

Itseasiassa, kun katsot puolueemme valtakunnallisia nettisivuja, niin minä olen tällä hetkellä ainoa ehdokas, joka on ilmoittautunut virallisesti puheenjohtajavaaliin. Juha Sipilä ei ole toimittanut tietoja ilmoittautumisestaan lainkaan. http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Osallistu-ja-vaiku...

Puoluekokoukseen tulevien aloitteiden joukossa oli myös tieto, että Keski-Suomessa oli yhtäkkiä lähtenyt 1800 jäsentä kävelemään vuonna 2016.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tarvitseeko ennakkoon ilmoittautua? eikö riitä kokouspaikalla ilmoittautuminen? Jospa Sipilällä on ns. harkinta-aika menneillään. Kas kun sote-soppa on pahasti raunioittunut.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eihän sitä ennakkoon ole pakko ilmoittautua, kun kokouksessahan nämä asiat lopullisesti ratkaistaan, mutta jostain se kertoo, kun hän näin toimii. Keskustaan on syytetty ylimieliseksi ja nurkkakuntaiseksi, allekirjoitan tuon ja tähän tulee selkeä muutos, jos minut valitaan puheenjohtajaksi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #6

Skeptinen politiikan seuraaja voisi kuvitella, ettei mikään muuttuisi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Lueskelin äskettäin maakuntalehtiä. Kp24-nettilehdessä on erään lukijan kynästä syntynyt terävä mielipide siitä, että keskusta on eväänsä syönyt it-insinööri Sipilän johdolla. Sipilän hallitus on kirjoittajankin mielestä ajanut ensisijaisesti kokoomuslaista politiikkaa monissa kohdin. Kirjoittajan mielipiteenä keskustan toiminnasta on;
"Kyllä keskusta on menettänyt entisen alkiolaisen arvopohjan, kuten Heimo Linnakin viime syksynä arveli. Keskustan arvoina ovat nyt eurot, joilla eriarvoisuutta lisätään. Näille veronkiertotileille ohjatuista tuloista ei tarvitse maksaa veroja eikä sote-sopan aiheuttamia verojen korotuksiakaan."
https://kp24.fi/uutiset/538786/lukijan-mielipide-n...

Ei kai tuohon ole vastaan sanomista, kun hallituksen toimet ulospäin näyttäytyvät juuri tuolta. Mikä mahtaa olla keskustan kannatus tulevissa ek-vaaleissa? Mielenkiintoista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos Sipilä jatkaa puheenjohtajana, niin puolueen kannatus uppoaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Aina pääministeripuolueen kannatus laskee. Oppositiossa taas kasvetaan suurimmaksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #24

Ei hallituksen suosio aina laske, se voi noustakin kuten nyt Unkarissa jossa Orban jatkaa kolmatta kautta koska on tehnyt kansalaisille mieluista politiikkaa. Suomessa hallitukset eivät EU:n aikana ajattele kansan parasta ja menevät aina uusiksi.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Keskustan puoluesihteeriehdokas Jirka Hakala tuulettaisi puolueen toimintaa perusteellisesti. Hänen mukaansa surkeita kannatuslukuja ei muuten saada nousuun

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/250457-keskustala...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mainitsi Kärnän kovana kirjoittelijana. Kärnä ei ole puoliksikaan niin kova kuin minä, muttei viitsinyt minua mainita ilmeisesti siksi, että olen ilmoittanut puoluesihteeri suosikiksi Riikka Pirkkalaisen. No, minulle käy kumpi tahansa, kumpi sitten valitaankin, jos minut valitaan puheenjohtajaksi, mutta enhän minäkään voi antaa kuin yhden äänen puoluesihteeriä valittaessa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Onko Keskusta aidosti maanviljelijöiden puolta pitävä puolue?

Nyt, jos koskaan, semmoista tarvittaisiin, koska EU on kääntämässä selkänsä maataloustuille. Tuille, joiden varassa, myös maamme ruuantuotanto lepää.

Onko pääministeri Sipilä ollut itse maanviljelijä?

Mielestäni, massamme olisi hyvä olla selkeästi maaseudun asioita ajava puolue.

Nythän Suomen Keskusta on lähtenyt hakemaan kannatusta myös kaupungeista, jotka ovat hyvin vastentahtoisia puolueelle.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Keskusta on yleispuolue, mutta tottahan tuollaisia leikkauksia ei voi hyväksyä, mitä EU uhkaa tehdä Suomen maanviljelijöille.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Puheenjohtajako siitä päättää?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Keskustapuolueen suosion menetyksen taustalla on puolueen kääntyminen "pientä ihmistä" vastaan. Kovaotteinen kilpailukyky- ja työllisyyspolitiikka, maanviljelijöiden etujen heikko puolustaminen sekä sosiaalipolitiikan täydellinen laiminlyönti alkavat rasittaa puoluetta, joka väittää edustavansa poliittista keskustaa ts. yhteiskunnallista laaja-alaisuutta ja on ainakin takavuosina sitoutunut koko kansan hyvinvointiin tähtäävään valtio-ihanteeseen ja omaa tässä puna-multahallituskausien ajalta melkoisen vakuuttavat näytöt.

Tietenkin kirkasotsaisimmasta alkiolais-kekkolaisuudesta voidaan hetkellisesti luopua olosuhteiden pakosta, mutta jos väestöryhmiä epätasaisesti kohtelevaa kuritus- ja kurjistus-politiikkaa jatketaan suhdanteista huolimatta, niin uskottavuus alkaa mennä.

Onko puoleen valitseman linjan taustalla sitten Esko Ahon ja Iiro Viinasen hallituksen aikoinaan kokemat arvovaltatappiot taistelussa AY-liikettä ja poliittista vasemmistoa vastaan? Nyt Keskustapuolue on saanut näistä tappioista melkoisen makean korvauksen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tähän vielä Jouni se lisättynä, että Juha Sipilän ansiosta Suomeen virtasi vuonna 2015 tuhansia, itseasiassa yli 30 000 turvapaikanhakijaa ja veronmaksajien piikki laitettiin auki. Joukossa oli paljon täysin perusteettomia hakijoita ja jopa rikollista ainesta. Samaan aikaan tehtiin kustannuskikysopimusta, jolla palkansaajat laitettiin maksumiehiksi ja tehtiin leikkauksia jopa köyhien toimeentuloon. Köyhyyttä ei kyllä köyhiltä leikkaamalla poisteta. Aivan järjetöntä politiikkaa. Tässä ruletissa meni ns. omat ja varastetut.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Itse asiassa en ole koskaan ymmärtänyt keskustan eu-politiikkaa, ainakaan juuri maatalouden näkökannalta koko eu aikana. Onhan keskusta ollut monet kerrat hallituspuolueena ja aina on Suomen maatalouden tukipolitiikka ollut hampaissa eu:ssa leikkauksin. Sen sijaan solidaarisuus kyllä on koskettanut vuosikausia, jopa kymmenen, keskisen Euroopan jäsenmaita (esim. Puola, Unkari, Romania, Bulgaria jne), joille on annettu jos jonkinlaista ylimääräistä tukea. Miksihän ylipäänsä on hyväksytty maatalouden tukien kiertävän jäsenmaksujen muodossa eu:n kautta? No, ainakin yksi syy on se, että komissio pääsee antamaan joillekin tukea enemmän ja leikkaamaan joiltakin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Maatalouspolitiikka EU:n alueela on EU:n maatalouspolitiikkaa. Siihen voidaan saada kansallisia vivahteita riippuen kunkin maan kyvystä saada lisättyä omia virityksiään yleiseen käytäntöön. Onko keskusta sitten puolustanut riittävästi suomalaisia viljelijöitä, on vähän makukysymys. Maatilan pärjääminen on riippuvainen myös siitä, miten sitä hoidetaan, ei ainoastaan tukien suuruudesta. Suomen saamat maataloustuet ovat yksikköa kohti melko korkeat. Toisaalta olemme yksi epäedullisimmista tuotantoalueista. Tilojen lopettamisen vauhti ja maaseudun autioituminen viittaavat kuitenkin siihen, että aivan kaikkea ei ole alkutuotannon tai maaseudun hyväksi tehty. Tuskin keskusta on yksin syyssä.

Tällä hallituskaudella maatalous ja maaseutu ovat olleet tavanomaista enemmän sivuroolissa. Keskusta ei nähtävästi onnistu yhdistämään pyrkimystään kaupunkeihin ja perinteisen kannattajakunnan asioista huolehtimista. Niiden ei pitäisi olla vastakkaisia, mutta todellisuus on toista maata.

Keskusta näyttäytyy EU-kysymysten suhteen oudossa valossa entiseen nähden. Uusliberaali viritys on tuonut mukanaan euromyönteisyyden ja myönteisestä suhtautumisesta tiivistyvään unioniin on myös merkkejä. Tämäkään ei peruskannattajia ilahduta.

Puoluesihteeriehdokkaat ovat puhuneet puolueen perusteellisesta tuulettamisesta. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä se tarkoittaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

Erkki Laitinen kirjoitat maatalouden harjoittajien tilasta laajemmin kuin itse kommentissani. Olen samaa mieltä kanssasi.

Kirjoitat "Toisaalta olemme yksi epäedullisimmista tuotantoalueista. Tilojen lopettamisen vauhti ja maaseudun autioituminen viittaavat kuitenkin siihen, että aivan kaikkea ei ole alkutuotannon tai maaseudun hyväksi tehty. Tuskin keskusta on yksin syyssä."
Tarkoituksenani olikin tuoda esiin juuri maamme maatlouden epäedullisempi tuotantoalue. Ilmaston erilaisuudesta johtuen on eteläisten jäsenmaiden maatalouksilla paljon paremmat tuotantoedellytykset kuin Suomessa millään alueella. Tuotantotukien kohdalla kuitenkin yritystukia taitaa olla vain meillä kasvatettu, mutta ei leikatun, vaikka olisi ollut syytä. Ei ollut rohkeutta nytkään keskustajohtoisessa hallituksessa. Tosin kokoomus on mukana sanelupolitiikallaan.
Tokikaan keskusta ei ole koskaan ollut yksin hallituksessa, mutta ainakin Jäätteenmäen hallituksesta 17.4.2003 alkaen on maa- ja metsätalousministerinä ollut keskustalainen poisluettuna Kataisen ja Stubbin hallitukset 22.6.2011–29.5.2015. Keskustalainen ministeri on myös Sipilän hallituksessa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_valtioneuvosto

Niinpä noilla eväillä itse katsoisin keskustalla olleen parempia eväitä toimia EU:ssa Suomen maatalouden hyväksi.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tällä ajatuksellasi demaritkin ovat auringonlaskupuolue kuten nyt Ruotsissa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kiitokset Harri Mäki-Petäjälle realistisesta blogista. Nostan esille yhden lainauksen hänen tektistään: "Maakunnan tiukka rahoitusraami johtaa maksujen korotuksiin. Säästöpäätökset kohdistetaan perusturvaan, hoitajamitoitukseen ja vanhushoivaan."

Totean lisäksi, että kolmen miljardin säästö valtion menoissa on soten toteutuksessa helppo. Hallitus esittää ja eduskunta päättää nykyiseen kulutasoon verattuna kolme miljardia pienemmastä terveyshuollon rahoituksesta. Todellisten kulujen ja valtion rahoituksen erotus katetaan asikamaksujen korotuksilla, kuten Mäki-Petäjä ennakoi.

Todellisia säästöjä ei tule, vaan uusi tulonsiirtomekanismi, jossa kärsijöinä ovat köyhät ja monisairaat kansalaiset, joilla ei ole varaa ostaa itselleen lisävakuutusta. Siihen väliin saattaa hyvinkin tulla vaalitulos, joka muuttaa nyt suunnitteilla olevan soten toteutuksen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Heinonen on vissiin oikeilla jäljillä. Amerikan malliin ollaan tässäkin menossa ja köyhät jäävät pitkässä juoksussa tulevien "terveysvakuutuksien" ulko puolelle. Palveluja toki luvataan nyt kaikille, mutta kunhan tahko pyörii terveysjättien voimin moitteettomasti, niin eutanasiakin hyväksytään ja se on köyhille ainut ilmainen palvelu.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kepu joutanee kutistumaan alle 10% kannatuksen luokkaan. Siellä saavat sitten nauttia olostaan Vasureiden ja Persujen kanssa. Tulemme ehkä näkemään Jussi Niinistön kaipaaman Persújen, Sinisten ja Kepun liittymisen yhteen samaksi puolueeksi (Kepesi).

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Arvelisin, että Sotkamossa Sipilä valitaan edelleen keskustan puheenjohtajaksi. Keskustan aktiivinen kenttäväki on hänen takanaan.

Enkä nyt heittäisi kirvestä kaivoon ensi kevään eduskuntavaalienkaan osalta.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Keskustelu sotemaku-uudistuksesta todennäköisesti jatkuu kevään 2019 eduskuntavaalien aikana. Uudistuksen mahdollinen voimaantulo tuskin nostaa keskustan kannatusta. Toisaalta syntyisi mielenkiintoinen tilanne, jos uudistus hylättäisiin eduskunnan äänestyksessä esim. yhden äänen erolla. Tässä asiantuntijan arvioita sotesta.

http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2562...

Toimituksen poiminnat