harrimakipetaja

Mikä puolue nykyinen keskusta on - nouseeko keskustan aurinko?

Tänään (14.6.2018) julkaistun HS:n gallupin mukaan keskustan kannatus on 15,8 prosenttia. Gallupit ovat galluppeja, on perinteinen selitys, mutta vaalitulokset pitää ottaa annettuna tosiasiana. Kevään 2017 kuntavaalit ja tammikuun 2018 presidentinvaalit ovat keskustalta menneet alakanttiin, suoraan sanottuna päin p….ttä. Tämä kirjoitus osittain on vanhan kertausta, mutta kertaus on opintojen äiti. Ydinkysymys kuuluu hiipuuko kannatus edelleen, vai nouseeko keskustan aurinko? 

Sotkamon puoluekokouksessa puhuttiin keskustan politiikasta. Jatkan puhetta ja tuon esille äänestäjän näkökulman: Juha Sipilän hallituksen päätökset ovat kipeästi kohdistuneet pienituloisen kansanosan taloudellisiin ja sosiaalisiin elämänoloihin. Muun muassa kansaneläkeindeksin jäädytykset ja leikkaukset, palvelumaksujen korotukset, sairasvakuutuskorvauksien leikkaukset, energiaverojen nosto, lääkekorvausten 50 euron alkuomavastuu sekä Kelan matkakustannusten omavastuuosuuden nosto ovat kiristäneet eläkeläisten ja pienituloisten taloudellista asemaa.

Kansaneläke on vähimmäiseläke. Aiemmin sitä on leikattu vain kerran vuonna 1954. Sipilän hallituksen tekemät kansaneläkkeen leikkaukset ovat likatahrana keskustan kilvessä. Keskustan kansanedustajat voisivat pikapuoliin vastata milloin luovutaan esimerkiksi perusturvan indeksitarkistusten jäädytyksestä, ja annetaan myös kansaneläkkeeseen vastaavan suuruinen korotus kuin takuueläkkeeseen?

Onko It-miljonääri Juha Sipilä tietoinen, että osalla suomalaisista on niin pienet tulot, että he tarvitsevat yhteiskunnan tukia selviytyäkseen. Suuri osa toimeentulo- ja asumistukea saavista on työttömiä, mutta joukossa on myös paljon pienituloisia yksineläviä, perheitä sekä yksinhuoltajia ja eläkeläisiä. Tukien varassa elävien toimeentulo on viime vuosina entisestään heikentynyt. Köyhyys lisääntyy kun kiinteistöverot ja muut asumisen ja elämisen kulut nousevat. Erityisesti Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa ongelmana ovat kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset.

Keskusta menettää vakioäänestäjiään. Kevään 2017 kuntavaaleissa tappio noin 175 000 ääntä, kun tulosta verrataan 2015 eduskuntavaaleihin.  Äänestäjäkato näkyi myös 2018 presidentinvaalissa. Matti Vanhasen vaalitulos (4,1 %) oli surkea. Seuraavat eduskuntavaalit ovat 2019 keväällä. Maakuntavaaleja varten keskusta on jo valinnut ehdokkaita. Milloin esim. Keski-Pohjanmaalla keskusta tulee julkisuuteen ja sanoo, että Lestijoki-varressa säilytetään Kannuksen sairaala ja sen vuodeosasto sekä muut palvelut vähintään nykyisellä tasolla.

Keskustan kaavailemassa sote- ja maakuntauudistuksessa valtiovalta antaa maakunnalle rahat palvelujen järjestämiseen. Tavoitteena on kustannusten nousun hillintä. Valtion sanelema säästäminen pakottaa keskittämään palvelut maakuntien pääkeskuksiin. Maakunnan tiukka rahoitusraami johtaa maksujen korotuksiin. Säästötoimet ja palvelujen alasajot kohdistetaan syrjäseutujen sote-keskuksiin, perusturvaan, hoitajamitoitukseen ja vanhushoivaan.

Sote- ja maakuntauudistus myös syö keskustan kannatusta, kuten myös puolueen profiilin hämärtyminen. Entistä keskustaa ei enää ole, uutta ei ole tullut tilalle. Nykyinen keskusta on It-miljonäärin johtama vaaliorganisaatio. Viimeisten vaalitulosten perusteella kannattaisi muistaa, että politiikka ei ole yritysjohtoa. Surkea presidentinvaalitulos ei maailmaa vielä kaataisi, mutta 2017 kuntavaalien tulos on keskustalle varoittava ennusmerkki pysyvästä äänestäjien menetyksestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Eihän nykyisen hallituksen puolueita erota toisistaan. Maa ja äänestäjät pistetään rahoiksi.

Ennen keskusta oli mahdollinen vaihtoehto äänestämiselle. Ei nykyisellään.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ohi tästä aiheesta, vaihtaisitko kuvasi toiseen? Pikkukuvana sinä näytät omaavan isot kädet rapumaisesti V-asennossa. Se aina häiritsee joka kerta. Ei millään pahalla.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Topi Rantakivi: Kiitos hyvästä vinkistä. Pitää katsoa, jos löytyy joku toinen kuva. Ongelmana on se, että huonosta mallista on vaikea löytää hyvää kuvaa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kunhan vaalityö alkaa, sitten löytyy vähempiosaisille ja sivummalla asuville ystäviä. Ajellaan häkäautolla ja syötetään metrilenkkiä hernekeiton kanssa. Suuria lupauksia paremmista ajoista tulee solkenaan.

Sipilä paalutti keskustan tulevan linjan puoluekouksessa selvin sanoin. Lyhyesti sisältö oli, että nykylinja tulee jatkumaan. Keskustalla on vakaa pyrkimys muodostaa kokoomuksen kanssa hallituksen runko, mikä takaisi nykypolitiikan jatkumisen.

Tuo merkitsee sitä, että keskustalla ei ole enää minkäänlaista alkiolaista vivahdetta. Se on selkeästi uusliberalismi puolue, joka haluaa yksityistää julkista omaisuutta, leikata valtion menoja, yksityistää yhteiskunnallisia tehtäviä, rajoittaa ay-toimintaa jne. kokoomuksesta oikealta ohi. Vaalityö aikana annetut makeat lupaukset unohtuvat välittömästi vaalien jälkeen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Muistaakseni Keskusta paalutti oman telttansa jossain kauppatorin reunalla ja tarjosi hernesoppaa ilmaiseksi ihmisille. Siinä vieressä ollut yrittäjä oli myymässä hernesoppaansa ja kiroili, kun häneltä vietiin asiakkaita ja rahaa.

Keskusta olisi tehnyt oikein, jos olisi ostanut yrittäjältä soppineen ja tarjonnut ihmisille ilmaiseksi. Vai oliko se Kokoomus? Hällä väliä, eduskunnan istuvat puolueet ryöstävät ihmisten työtä ja omaisuutta minkä ehtivät ja tähän on tultava stoppi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Keskustan puoluejohto elää sujuvasti omaa elämäänsä ja tekee siinä ohessa kivasti fyrkkaa. Itselleen.

Nuorisosäätiö, tuulivoimarahastus, yritystuet, koplaukset.

Sipilä paalutti Keskustan tulevan linjan puheessaan, mutta missä Keskustan focus oikeasti on ?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ei nouse Keskustan aurinko! Viimeisetkin säteet jäävät Aktiivimalli II:n nostattamien tummien myrskypilvien taakse.

Tuli mieleeni sekin vaihtoehto, että nämä Aktiivimallit I ja II on räätälöity siksi, että Keskusta takaa näin SDP:lle paalupaikan seuraavissa vaaleissa, joiden tuloksena voi sitten heittää Kokoomuksen yli laidan soten valinnanvapauksineen.

Toimituksen poiminnat