harrimakipetaja

Keskustapuolueen kivireki

Ylen eilen (5.7.2018) julkaisemassa puoluekannatusmittauksessa keskustan kannatus oli luisunut alaspäin 16,6 prosenttiin.  Laskua tuli sinänsä tavanomaiseen vaihteluväliin mahtuva tasan yksi prosenttiyksikkö, mutta tausta-aineistosta käy ilmi, että lasku tuli nimenomaan kyselyn kahden viimeisen viikon aikana.

Kesäkuun 2018 alussa pidetyn Sotkamon puoluekokouksen jälkeen keskustan kannatuksen piti lähteä nousuun, mutta toisin kävi. Lopputulos ei yllätä. Sotkamossa päähuomion sai pikkuhelikopterin lennättäminen ja ns. kakkaralla leikkiminen.

Kesällä 2014 silloinen pääministeri kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb munasi itsensä ryhtymällä tikkatauluksi Duudson-puistossa. Kokoomuksen kannatus luisui alamäkeen ja johti puheenjohtajan vaihdokseen. Milloin keskusta tekee johtopäätökset ja lopettaa tämän kakkaralla leikkimisen ja muut pelleilyt?

Sote on keskustalle raskas kivireki. Keskustan kaavailemassa sote-maakunta uudistuksessa valtiovalta antaa maakunnalle rahat palvelujen järjestämiseen. Tavoitteena on kustannusten nousun hillintä. Valtion sanelema säästäminen pakottaa keskittämään palvelut maakuntien pääkeskuksiin. Maaseutukuntien sairaaloita ja sote-keskuksia ajetaan alas. Maakunnan tiukka rahoitusraami johtaa maksujen korotuksiin. On aihetta epäillä, että säästöpäätökset kohdistetaan perusturvaan, hoitajamitoitukseen ja vanhushoivaan.

Sote-maakunta uudistuksen viivästyminen syö keskustan kannatusta, mutta keskustan mallilla toteutetun sote-maakunta uudistuksen maaliin saaminen myös syö kannatusta. Keskusta on kuin pesäpallon lukkari, joka kahdella väärällä antaa vastustajalle vapaajuoksun.

Kokoomuksen äänestäjiltä voi kysyä, että kuinka moni antoi kevään 2015 eduskuntavaaleissa äänensä maakuntauudistuksen puolesta. Haluaako kokoomus Suomeen uusia hallinnon tasoja? Tuota samaa voi kysyä myös keskustan äänestäjiltä. Mutta muun ohella voi vielä kysyä, annoitteko äänenne sen puolesta, että kokoomuksen ylijäämävarastosta lainattu Anne Berner saa keskustalta ministerin paikan?

Keskusta on kadottanut oman poliittisen profiilinsa. Alexander Stubb totesi toukokuussa 2016, että Suomessa tehdään historian kokoomuslaisinta politiikkaa. Stubb oli oikeilla jäljillä. Kokoomus hoitaa talouspolitiikan. Vihreät ympäristöpolitiikan. Maatalouden asiat hoidetaan EU:n kautta. Ay-liike puolustaa palkansaajaa. Sipilän hallituskaudella vasemmisto on alkanut huolehtimaan köyhän asiasta. Rinteen Antti (sd) otti esille pienet eläkkeet. Mihin tässä enää keskustaa tarvitaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Miksi Keskustalle ei kävisi aluekuntamalli?

Ks. alla Kuntalehti 4.7.:

- -"Aluekuntamallia ehdottivat jo pari vuotta sitten entiset kansanedustajat ja ministerit Hannes Manninen, kesk., ja Kimmo Sasi, kok. Siihen ei tarvittaisi uutta maakuntalain kaltaista lainsäädäntöä, vaan olemassa oleva kuntalaki riittäisi. Aluekunnat ja kunnat voisivat sopia keskenään työnjaostaan.

Sasi sanoo Kuntalehdelle, että jos nyt käsittelyssä oleva sote- ja maakuntauudistus kaatuu, uusi malli pitäisi rakentaa aluekuntamallin pohjalle." - -

https://kuntalehti.fi/uutiset/paatoksenteko/opposi...

---

Aluekuntamallilla sote- ja maku-uudistus voisi joskus mennäkin maaliin. Nykyisellä mallilla en näe sille tulevaisuutta, seuraava hallitus sen kuitenkin muuttaa mieleisekseen.

Nykyisessä sote-maku-sählyssä tuhlataan yhteiskunnan varoja - vai ovatko ne niitä varoja, jotka on kerätty pääasiassa iäkkäiltä aktiivimallin kurittamilta työttömiltä...?

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Harvoin olen vihreitä kehunut, mutta Outi Alanko-Kahiluoto ansaitsee kiitoksen tästä rohkeasta tilannearviosta.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/253134-outi-alank...

Outi Alanko-Kahiluoto:
–Nyt palvelut heikkenevät ja kustannukset kasvavat. Tämä on sellainen ongelma, joka varmasti kokoomuksen sisällä hiertää, hän jatkaa viitaten eduskunnan suuren salin äänestykseen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

TEM uutisoi 5.7. seuraavasti:

"Kotouttaminen siirtyy maakunnan järjestettäväksi"

Maakunta vastaa jatkossa maahanmuuttajien kotouttamispalveluista. Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen 5.7.2018. (jatkuu alla)

https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kotoutt...

---

Kovin tuntuu hallitus olevan varma, että maakuntahallinto tulee...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kyllä keskusta on toteuttanut hallituksessa aivan omaa keskustalaista politiikkaa. Sen erottaminen kokoomuksen politiikasta on vain kovasti vaikeaa. Tyypillistä sille on ennen kaikkea julkisten toimintojen yksityistäminen ja yhteiskunnan paneminen yksityisen voitontavoittelun maksumieheksi.

Politiikan suunnan ei ollut tarkoitus muuttua puoluekokouksen jälkeen. Tyytymättömät saatiin tyytyväisiksi sillä, että puoluesihteeri vaihtui. Kannatuksen aleneminen ei ole millään tavoin puoluesihteerin vika, mutta hänen vaihtaminen antaa joka kerta uskoa tulevaisuuteen. Niin tapahtui nytkin. Ennen vaaleja löytyy taas palkansaajalle, viljelijälle ja vähäväkisille todellinen ystävä, joka katoaa välittomästi vaalien jälkeen. Vanha tarina toistuu.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Erkki Laitinen kirjoittaa 6.7.2018 15:02: "Kannatuksen aleneminen ei ole millään tavoin puoluesihteerin vika, mutta hänen vaihtaminen antaa joka kerta uskoa tulevaisuuteen."

Erkki. En tuossa kirjoituksessani sanallakaan väitä, että keskustan kannatuksen aleneminen olisi uuden puoluesihteerin vika. Keskustan ajaman sote-maakunta uudistuksen vaikutusta sen sijaan epäilen yhdeksi syyksi kannatuksen alaspäin luisumiseen, kuten myös puolueen profiilin hämärtymistä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Et väitäkään. Uusi puoluesihteeri ei ole ehtinyt vielä edes papereitaan kasata. Edellistä taidettiin vähän kurmuuttaa, kun kannatus alkoi pudota. Hän itse katsoi parhaaksi väistyä ja tilanne laukesi sillä itsestään. Puoluesihteerin vaihtaminen ei auta yhtään mitään, jos politiikanteko on v astoin kentän tuntoja.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

SOTE on näpertelyä, jolla saadaan ns. feel good aikaiseksi. Kun ei mukamas parempaakaan tekemistä olisi.

Mauri Vesander

Mihin tarvitaan kepuleita, ei yhtään mihinkään, joutaisi kadota koko "hurmosliike".

Toimituksen poiminnat