Keskustapuolueen kivireki

Ylen eilen (5.7.2018) julkaisemassa puoluekannatusmittauksessa keskustan kannatus oli luisunut alaspäin 16,6 prosenttiin.  Laskua tuli sinänsä tavanomaiseen vaihteluväliin mahtuva tasan yksi prosenttiyksikkö, mutta tausta-aineistosta käy ilmi, että lasku tuli nimenomaan kyselyn kahden viimeisen viikon aikana.

Kesäkuun 2018 alussa pidetyn Sotkamon puoluekokouksen jälkeen keskustan kannatuksen piti lähteä nousuun, mutta toisin kävi. Lopputulos ei yllätä. Sotkamossa päähuomion sai pikkuhelikopterin lennättäminen ja ns. kakkaralla leikkiminen.

Kesällä 2014 silloinen pääministeri kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb munasi itsensä ryhtymällä tikkatauluksi Duudson-puistossa. Kokoomuksen kannatus luisui alamäkeen ja johti puheenjohtajan vaihdokseen. Milloin keskusta tekee johtopäätökset ja lopettaa tämän kakkaralla leikkimisen ja muut pelleilyt?

Sote on keskustalle raskas kivireki. Keskustan kaavailemassa sote-maakunta uudistuksessa valtiovalta antaa maakunnalle rahat palvelujen järjestämiseen. Tavoitteena on kustannusten nousun hillintä. Valtion sanelema säästäminen pakottaa keskittämään palvelut maakuntien pääkeskuksiin. Maaseutukuntien sairaaloita ja sote-keskuksia ajetaan alas. Maakunnan tiukka rahoitusraami johtaa maksujen korotuksiin. On aihetta epäillä, että säästöpäätökset kohdistetaan perusturvaan, hoitajamitoitukseen ja vanhushoivaan.

Sote-maakunta uudistuksen viivästyminen syö keskustan kannatusta, mutta keskustan mallilla toteutetun sote-maakunta uudistuksen maaliin saaminen myös syö kannatusta. Keskusta on kuin pesäpallon lukkari, joka kahdella väärällä antaa vastustajalle vapaajuoksun.

Kokoomuksen äänestäjiltä voi kysyä, että kuinka moni antoi kevään 2015 eduskuntavaaleissa äänensä maakuntauudistuksen puolesta. Haluaako kokoomus Suomeen uusia hallinnon tasoja? Tuota samaa voi kysyä myös keskustan äänestäjiltä. Mutta muun ohella voi vielä kysyä, annoitteko äänenne sen puolesta, että kokoomuksen ylijäämävarastosta lainattu Anne Berner saa keskustalta ministerin paikan?

Keskusta on kadottanut oman poliittisen profiilinsa. Alexander Stubb totesi toukokuussa 2016, että Suomessa tehdään historian kokoomuslaisinta politiikkaa. Stubb oli oikeilla jäljillä. Kokoomus hoitaa talouspolitiikan. Vihreät ympäristöpolitiikan. Maatalouden asiat hoidetaan EU:n kautta. Ay-liike puolustaa palkansaajaa. Sipilän hallituskaudella vasemmisto on alkanut huolehtimaan köyhän asiasta. Rinteen Antti (sd) otti esille pienet eläkkeet. Mihin tässä enää keskustaa tarvitaan?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu