harrimakipetaja

Äänestäjän suussa on kissan paskan makua

Huhtikuun 2019 eduskuntavaaleihin on aikaa noin kaksi kuukautta. Poliitikoilla on vaalilupausten ja itsensä kehumisen aika. Vanhan sananlaskun mukaan oma kehu haisee. Politiikassa oma kehu haisee erityisen pahalta.

Pääministeri Juha Sipilä on liian paljon kehunut itseään ja hallitustaan. Suomessa on useamman hallituksen aikana pyritty parantamaan kilpailukykyä ja nostamaan työllisyysastetta. Vaalikaudella 2007-2011 poistettiin työnantajilta Kela-maksu, lehtitietojen mukaan vaikutus vuositasolla noin 800-1000 miljoonaa euroa. Vaalikaudella 2011-2015 laskettiin yhteisövero (yritysten tulovero) 24,5 prosentista 20 prosenttiin. Vaalikaudella 2015-2019 Sipilän hallituksen toimesta saatiin aikaan kiky-sopimus ja pakkolaeilla uhkaamalla saatiin leikattua lomarahaa.

Sipilän hallituksella on omat ansionsa, mutta ovat toisetkin jotain saaneet aikaan. Talouden nousulle on luotu pohjaa useamman hallituksen aikana ja laajemmalla joukolla. Suomen talouden noususta pitäisi antaa kiitosta myös ay-liikkeelle ja palkansaajille, jotka ovat vuosien ajan suostuneet maltillisiin palkankorotuksiin ja viimeksi vielä lomarahan leikkauksiin, sekä pienituloiselle kansanosalle, joka hiljaisesti on sopeutunut maksujen korotuksiin ja leikkauspäätöksiin.

Vaalilupausten pettäminen jättää äänestäjän suuhun kissan paskan maun. Sipilän hallituksen pahanmakuinen ”saavutus” on koulutuksesta ei leikata lupauksen pettäminen. Vaalilupauksia voi antaa useita kertoja, mutta luottamus pitää ansaita ja luottamuksen voi menettää vain kerran. Niin kävi tämän koulutuslupauksen kohdalla.

Vaalien lähestyessä tulee uusia lupauksia. Pieniin eläkkeisiin on luvattu satasen korotusta. Kansaneläkeindeksin jäädytys on luvattu poistaa. Jos kaikki hyvät lupaukset toteutuvat lapsiperheiden ongelmiin ja vanhustenhoitoon tulee tulevalla vaalikaudella tuntuvia parannuksia ja hoitajamitoitus kirjataan lakiin.

Koko nykyinen oppositio sekä kaksi hallituspuoluetta kannattavat hoitajamitoituksen laittamista lakiin. Hoitajamitoitusongelman voisi korjata jo kuluvalla vaalikaudella.

Asia on ministeri Annika Saarikon vastuualueella. Ydinkysymys kuuluu, miksi ministeri Annika Saarikko ei tee esitystä hoitajamitoituksen lakiin laittamisesta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi torstaina kyselytunnilla, ettei hallitus enää ehdi tehdä hoitajamitoituksen lakimuutosta, koska uusien esitysten takaraja oli 5. joulukuuta. Voiko ministerin puhetta uskoa, koska joulukuun 5. päivän jälkeenkin on vielä tullut sosiaali- ja terveysvaliokuntaan myöhässä olleita esityksiä, muun muassa asiakasmaksulain muutos.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuskin tämä korni plogisti edes itse huomaa, että syyttää nyt Sipilän hallitusta edeltäjiensä tekosista.

Vai huomaako ?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Näyttää siltä, että sen enempää aikaisempien kuin nykyisenkään hallituksen kilpailukyvyn parannustoimet eivät ole lisänneet kansalaisten varallisuutta. Se kai tarkoittaa, että rahat ovat menneet jonnekin muualle kuin kansalaisille, jonne niiden kaiketi lopulta pitäisi päätyä.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268940-m...

Toimituksen poiminnat