harrimakipetaja

Onko keskustasta tulossa auringonlaskun puolue?

2015 eduskuntavaalien alla silloiset hallituspuolueet menivät vaalipaniikkiin. Ne ryhtyivät kaatamaan omia esityksiään eduskunnan suuressa salissa. 2019 eduskuntavaalien alla pelinpolitiikka palasi näyttämölle, mutta draaman kaari on vielä suurempi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kaatoi koko hallituksen siinä tarkoituksessa, että pääsee nostamaan alavireessä olevan keskustan kannatusta. Toimitusministeristön pääministeriksi siirtyminen on kätevä ratkaisu. Pääsee kritisoimaan hallituskumppani kokoomuksen valinnanvapausmallia. Saa kehua keskustan omaa sotemaakunta-mallia, eikä tarvitse puolustaa hallituksen esittämää sotea opposition hyökkäyksiä vastaan.

Sipilä ei kaatanut hallitusta valinnanvapaudella höystetyn soten karille menon vuoksi, vaan Ylen viimeisen kannatusmittauksen lukujen pelästyttämänä. Keskustan kannatus oli vain 14,1 prosenttia. Hallitus ja sote kaatuivat, mutta keskustan ongelmat eivät loppuneet.

Keskustan kannattaisi pohtia oman kannatuskatonsa syitä. Enemmän porukkaa lähtisi keskustan taakse, mutta ei Juha Sipilän ja Anne Bernerin. Osa keskustalaisista haluaa äänestää kaksikon ulos. Ongelmana myös on keskustan oma sotemaakunta-malli, joka ei kaikkia miellytä.

Nykykeskustaa katsoessa joutuu esittämään kysymyksen: onko keskustasta tulossa auringonlaskun puolue?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kaiken järjen mukaan olisi pitänyt olla jo ennen Sipilän tuomaa hetkellistä nostetta. Tosin niin pitäisi olla SDP:kin. Ainakin jos katsoo kannattajatprofiilia. Silti demarit heiluvat vielä näissä vaaleissa selkeällä piikkipaikalla. Ehkä viimeistä kertaa ikinä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Lienee totta. Kansalaiset eivät oikein löydä hyviä vaihtoehtoja (en sinällään ihmettele), joten viimeksi esim. tukeutuivat vielä kerran kepuun, kun Sipilä vaikutti niin puhtaan erilaiselta. No nyt kepu on palannut siihen ennen Sipilän johtoa olleeseen kannatuksen. Ja Väyrynenkin vihdoin lähti ja vetää prossan pari pois. Vanhat kepun poliitikot lähtevät osin myös, eikä uusia tunnu kunnolla olevan. Tiennee Kepun tippumista vielä alemmaksi. Voi olla jo nyt että Keskusta jää sekä vihreiden että perussuomalaisten taakse.

Mutta vanhoja puolueita moni haluaa vielä kokeilla, "josko sittenkin vielä kerran" ajattelulla. Kokeiluun tullee siis vielä demarit. Rinteen Antin hallituskausi kyllä voi romahduttaa demareiden kannatuksen yhtä pahasti kuin Sipilän kepulle on käynyt.

Jopa Kokoomus on tilapäisesti vähän heikossa hapessa, mutta uskoisin että heillä peruskannatuspohja kestää parhaiten lähes mitä sikailua tahansa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sipilä pelasti erollaan saman tilanteen kuin vuonna 2015. Taas olisi vaalien alla hallituspuolueissa äänestetty hallituksen esityksiä vastaan. Nyt ei muodollisesti voi kun on toimitusministeristö.

Ihmeen paljon herkkähipiäisyyttä ja suoranaista lapsellisuutta on johtavissa päättäjissä. Tuolla päätöksentekokyvyllä ei selvittäisi talvisodan kaltaisessa tilanteessa kahta päivää.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kaipa Keskusta olisi jo kauan sitten ratsastanut kohden auringonlaskua, ellei täkäläinen sosialidemokraattinen puolue olisi tehnyt kardinaalivirhettä. Sen sijaan että olisi oikeasti kilpaillut maakuntien äänestäjien kannatuksesta keskustan ja kansandemokraattien kanssa on puolue tyytynyt lähinnä haukkumaan "kepusatraappien alistamia kepulandiassa asuvia surkimuksia" ja näyttämään näille keskisormea. Niinpä Suomen SDP:stä ei ikuna ole kasvanut Ruotsin SDP:n kaltaista koko maan valtapuoluetta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@5. Kaikki istuvat puolueet tekevät typeryyksiä, koska he ovat ihan oikeita dinosauruksia, ketkä eivät näe yhtään mitään eteensä. Ihan sama, että mitä te kalkkikset ja korput oikein äänestätte, kun samoja huijaripuolueita äänestätte.

Kansassa lienee se ongelma, että ollaan kuin Pavlovin koirat ja poliittinen muisti on niin lyhyt kuten muillakin, että on pakko kysyä: Pitäisikö ihmisten vaihtaa seinässä olevat demarien kuvat ja niiden tilalle kokoomus sekä keskusta? Sillä kun niitä ei näe, niin palatessaan kuvien eteen, järkytään niitä kuvia.

Manun kuvako kauhistutti kansaa, kun hänellä oli isot käädyt kaulassaan? Sen verran on poliittinen muisti, että suunnilleen 10 sekuntia kuin kaloilla?

Enemmän pitäisi olla itsenäisiä ajattelijoita eikä hurmaushaliryhmiä ajamassa omia etujaansa ja luullen, että näin pelastetaan Suomi yhden puolueen samanmielisillä ajatuksilla.

Kannattaisi lukea Riikka Söyringin kirjoitusta täältä Hasbara ja opit siinä, että kuinka media hallituksen hameen alla voivat muokata mielipiteitä.

Minä en tule ikinä äänestämään istuvia puolueita ja äänestän ulkopuolisia puolueita, niin pitäisi kaiken kansan äänestää samoin, jos halutaan OIKEASTI POLITIIKKAA MUUTTAA.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

HMP: "Onko keskustasta tulossa auringonlaskun puolue?"

On, ellei Keskusta ymmärrä pikimmin vapauttaa Juha Sipilä työmarkkinoille tai Juha Sipilä itse oivalla olevansa poliittista ongelmajätettä Keskustalle, jonka on löydettävä identiteettinsä eli hukattu alkiolaisuus ja sijaintinsa keskellä uudelleen. Jälkimmäisessä tapauksessa Juha Sipilän on itse ymmärrettävä erota puolueensa puheenjohtajan tehtävistä pikimmin, vrt.

Quo vadis, Keskusta
http://fazerinsini.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271334...

Toimituksen poiminnat