harrimakipetaja

Keskustan jytkytappion syyt - kansa äänesti Juha Sipilän ulos

Viime vaalikaudella Juha Sipilä lausui useamman kerran, että hän toimii tulos tai ulos -periaatteella. Huhtikuun 2019 vaaleissa toimintasuunnitelman huonot puolet tulivat korostetusti esille.  Monet keskustan vakioäänestäjät jättivät äänestämättä tai äänestivät perussuomalaisia siinä tarkoituksessa, että ”ulos” vaihtoehto toteutuisi.

Tulos tai ulos -periaate teki keskustasta minä keskeisen puolueen. Sipilä haki enemmän tukea itselleen kuin puolueelle. Se on vierasta kansanliike keskustalle. Puolueen oma viesti jäi taka-alalle ja oli väärin painotettu. Keskusta puhui liian paljon ilmastonmuutoksesta, liian vähän maaseudun ongelmista, köyhän asiasta ja vanhustenhoidosta.

Juha Sipilän syksyn 2015 kaavailu kotinsa antamisesta turvapaikanhakijoille rasitti keskustaa. Oulun alueella tapahtuneiden seksuaalirikosten vuoksi rasite kasvoi. Enemmän porukkaa olisi lähtenyt keskustan taakse, mutta ei Juha Sipilän eikä Anne Bernerin, joka liikenneministerinä neljä vuotta syyllisti vanhojen autojen omistajia hiilidioksidipäästöistä.

Vuonna 2015 Ruotsin kautta tuli yli 30 000 turvapaikanhakijaa tai sellaiseksi tekeytyvää. Muualta tulleen porukan ruokkimiseen, hoitamiseen ja asuttamiseen pääministeri Sipilällä oli rahaa. Samoihin aikoihin suomalaisten perusturvaa alettiin heikentämään, indeksejä jäädytettiin, uhattiin pakkolaeilla, korotettiin maksuja, leikattiin työttömyysturvaa ja lomarahoja, sekä käynnistettiin alue- ja paikallissairaaloiden alasajo. Pääministeri Sipilä selitti, että on pakko tehdä kipeitä päätöksiä, koska valtio velkaantuu ja rahat eivät riitä.

Muualta tulleille rahaa oli riittävästi, mutta suomalaisten kohdalla rahat loppuivat. Tämä ristiriita johti Halla-ahon PS:n vaalivoittoon ja vauhditti keskustan tappiota. Keskustan tilanne olisi helpottunut, jos Sipilä olisi myöntänyt, että oli virhe tarjota Kempeleen asuntoa turvapaikanhakijoille. Virhettä ei myönnetty ja taas satoi ääniä Halla-ahon laariin.

Suomen historian kokoomuslaisinta politiikkaa tekevän hallituksen veturina oleminen lohkaisi melkoisen siivun keskustan kannatuksesta. Kokoomuksen puheenjohtajana Sipilästä olisi tullut 140 000 työpaikkaa luonut sankari, mutta keskustan johtajana hänestä tuli antisankari, joka leikkasi perusturvaa ja epäonnistui maakunta- ja sote-uudistuksen maaliin viemisessä.

Keskustan tappio henkilöityy Juha Sipilään ja Anne Berneriin. Sipilän puheenjohtajaksi valinnan jälkeen kesäkuussa 2012 ennustin lehtikirjoituksessa, että bisnestaustaisen yritysjohtajan ja poliitikon roolin yhteensovittamisesta voi tulla ongelmia. Ennuste osui kohdalleen. Keskusta kävi viime vaalikaudella oppimassa, että politiikkaa ei johdeta kuin yritystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Keskusta kokee tappion.

Nyt voi jo arvioida, että Vihreät tulevat olemaan Keskustan lujille ja jopa ohittamaan sen.
Perustelut: Viime vaaleissa Keskustan ennakoääni-% on vaalipäivänä sulanut jopa noin 2 %-yksikköä.
Vihreiden näkymiä kirkastaa se, että ennakkoäänistä puuttuvat suurten vaalialueiden äänet: Tarkoittaa lähinnä Uudenmaan ja Helsingin ääniä, vahvoja Vireiden alueita kaikki.

Eli yhtälön tulos:
Vihreät > Keskusta.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ei sentään. Vihreät hävisi taas perinteisesti gallupeille.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

HYVÄ SUOMEN KANSA.

OIKEIN !!

Käyttäjän SeppoPuurunen kuva
Seppo Puurunen

Ei ollut populistihallitus. Teki mitä piti. Siitä kiitos Sipilälle.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

te kepulit ette kepuloinnin lisäksi edes osaa hävitä kunnolla, ihme ipittäjiä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Jos Sipilän hallitus ei ollut populistihallitus, mikä sitten on sellainen? Minun nähdäkseni Keskusta yritti jotakin taikatemppua populistisella politiikalla, muttei onnistunut.

Good bye and good riddance.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kansa antoi jo vaaliuurnilla "kiitoksensa onnistumisesta", mutta miljonääri-yrittäjä-bisnesmies taitaakin varsinaiset, mieleiset kiitoksensa saada EK.n, yrittäjäveljien, hyväosaisten, rikkaiden ja mm. yrittäjäjärjestöjen suunnalta...?!

Maakunta-ja valinnavapaus-soten runnomisesta, "keinoista välittämättä", markkina-asentoon saanemme jatkuvasti uusia paljastuksia...? -Niitä odotellessa?

- Unohdin Petteri Orpon ja kokoomuksen erityiskiitokset.
Suomi kuntoon-saneeraaja tuli Bernerin kanssa auttamaan Orpoa ja kokoomusta.
Pistivät, kuten saneeraajat yleensä pistävät,tai yrittivät pistää kaiken hyrskyn myrskyn ja väistyivät ja lähtivät sitten, kuten saneeraajat yleensä lähtevät ja Orpo ja kokoomus kiittävät saneeraajaparia likaisen työn tekemisestä ja jatkavat samaan suuntaa,, mutta hissukseen hillitymmin, porvarillisella charmillaan...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ympäristöministerille näytetään ovea, erittäin hyvä asia, tervemenoa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sipilä vei tyylikkäästi lentsikan takakontissa Keskustan maakunnan kaatopaikalle.
Kenen tulee ikävä ?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eduskunnasta jäi ulos ainakin kuusi ministeriä, Soini tosin ei edes pyrkinyt.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Tähän maahan ei mahdu kahta kokoomusta. Keskustaa äänestäneet pantiin maksumiehiksi ja kokoomuslaiset saivat verohelpotukset. Päälle päätteeksi yritettiin siirtää julkista omaisuutta ja toimintoja yksityisiin käsiin minkä ennätettiin. Ei tämä maa tullut mihinkään kuntoon. Kaikki ennusteet ovat toinen toistaa huonompia. Keskustalaisuudella pyyhittiin takapuolta.

Saa nyt sitten nähdä mitä tulos tai ulos tarkoittaa. Viekkaampa, että se unohtuu viimeistään huomen aamulla.

Keskusta on menettänyt pelin. Se on päästänyt perussuomalaiset tontilleen.
Perussuomalaiset ovat nyt niiden arvojen haltija, jotka keskustaa aikaisemmin kannattivat. Turha kuvitella, etteikö he osaa jatkossa hienosäätää sanomaansa. Mikä on keskustan markkinarako. Ei sitä ole. Se meni maalaiskokoomukselaisuuden mukana.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tulos tai ulos tarkoittaa sitä, että 2020 keskustalle valitaan uusi puheenjohtaja. Ei siksi, että keskustan aktiiviset toimijat eivät luottaisi Juha Sipilään, vaan siksi, että kahdeksan vuotta on sopiva aika puheenjohtajalle. Sen jälkeen on seuraavalla puheenjohtajalla kolme vuotta aikaa valmistaa keskusta seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Paniikkiin ei ole mitään syytä. Sipilän hallitus sai työllisyyden nousuun ja talouden laskun taitetuksi. Seuraavan hallituksen on hyvä jatkaa siitä. Eivät perussuomalaiset ole keskustan tontille tulleet. Keskustalla ja perussuomalaisilla on kummallakin ihan oma politiikkansa ja tavoitteensa. Keskustan näkemyksiä kannatti tällä kertaa vajaa 14% kansasta. Ei se ole kuin 4%-yksikköä vähemmän kuin suurimmalla puolueella. Ei näkemyksiä muuteta sitä varten, että saataisiin lisää kannatusta, vaan siksi, että niihin uskotaan. Sillä tulee sitten se kannatus, miksi äänestäjät sen arvioivat.

En kaivannut 2011 perussuomalaisiin menneitä takaisin keskustaan. En kaipaa nytkään. Jokainen tekee omat valintansa.

JK. Nyt on oikeastaan aika hyvä tilanne. Sipilä hoitaa hallitusneuvottelut ja sen jälkeen on vuosi aikaa miettiä, kuka olisi sopiva puheenjohtaja.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Vtuiksi meni, mutta kansa on puhunut, joten pulinat pois. Voihan isänmaata palvella myös oppositiosta käsin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Jos Sipilä muistaa edelleen "tulos tai ulos" -sääntönsä, hän eroaa nyt puolueen puheenjohtajan tehtävästä. Tämän suurempaa epäonnnistumista puheenjohtajalta on vaikea kuvitella.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ilmeisesti Kimi Räikkösenkin olisi lopetettava kilvanajo, kun entinen maailmanmestari kisaa vain niistä viimeisistä pisteistä. Kannattaisi olla keskustan jäsen arvioidakseen, onko Sipilä keskustalaisten mielestä ajolähtötilanteessa. Minusta ei...

Mutta muutoin olen sitä mieltä, että 2020 on ihan normaali puheenjohtajan vaihdon paikka ilman sen suurempaa dramatiikkaa. Valinta voidaan tehdä ihan rauhassa ja sitä ennen voidaan käydä laajaakin keskustelua keskustan sisällä, mitä halutaan. Sen kummemmin Väyrynen kuin Pekkarinenkaan eivät tule enää ehdolle, joten tilaa on nuoremmille ihan hyvin. Annika Saarikko ja Katri Kulmuni varmaan ainakin ovat vahvoilla, joten ehkä 2023 on taas aika naispääministerille. Muut puolueet eivät tunnu siihen kykenevän.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Aikaa monen keskustalaisen näkemys puheenjohtajansa onnistumisesta lienee tullut näkyviin vaalituloksessa. Toki se on keskustalaisten oma asia, miten kauan he puheenjohtajaansa sietävät. Viittasin vain Sipilän omaan mahtipontiseen periaatteeseen, jota hän soveltaa, miten se hänelle kulloinkin sopii.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#15
Tässä artikkelissa luetellaan kunnat joissa keskustan kannatus putosi eniten:

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006073398.html

Johonkin oltiin keskustan toiminassa tyytymättömiä...

Toimituksen poiminnat